Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2020 - EP

Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Európsky parlament v stredu v Štrasburgu definitívne schválil nový európsky zákon o slobode médií. Ten prinesie vyššiu ochranu novinárov pred nezákonným sledovaním i väčšiu editorskú nezávislosť.
Na jeho príprave sa ako tieňový spravodajca vo výbore pre občianske slobody podieľal aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP).
„S hrôzou sledujem, čo nová Ficova vláda robí s médiami na Slovensku. Ignoruje tie mienkotvorné, preferuje dezinformačné weby a najnovšie sa chystá brutálne ovládnuť verejnoprávnu RTVS. Nový európsky zákon o slobode médií sme tak v Európskom parlamente schválili v pravý čas,“ povedal slovenský europoslanec Vladimír Bilčík, ktorý k príprave zákona prispel ako tieňový spravodajca európskych ľudovcov (EPP) vo výbore pre občianske slobody (LIBE).
„Po novom bude povinnosťou členských štátov, aby ochránili nezávislosť médií pred vládnymi, politickými, ekonomickými alebo súkromnými zásahmi. V dobe, kedy slovenská vláda robí obrovský tlak na spravodajský obsah veľkých mienkotvorných médií, je to pre demokraciu na Slovensku zásadná správa. Zároveň vznikne aj nový európsky úrad, ktorý bude nad napĺňaním tohto zákona dohliadať,“ upozornil Bilčík.
Podľa Bilčíka zákon prinesie aj zvýšenú ochranu novinárok a novinárov pred nezákonným sledovaním. „Na Slovensku máme tragickú skúsenosťou s vraždou novinára. Motívom smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola práve Kuciakova novinárska práca. Neskôr sme zistili, že sledovaní boli aj ďalší žurnalisti. Toto je absolútne neprijateľné a verím, že nová európska legislatíva takémuto niečomu v budúcnosti zabráni,“uzavrel slovenský europoslanec.
Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices