Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej neochvejne podporovala Ukrajinu tým, že poskytovala základnú finančnú, humanitárnu a vojenskú pomoc, naďalej prijímala milióny ľudí utekajúcich pred vojnou a prijala historické rozhodnutie začať prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom. V správe sa takisto uvádzajú kľúčové kroky prijaté na radikálne zníženie našej závislosti od ruských fosílnych palív vďaka plánu REPowerEU.

Brutálne teroristické útoky Hamasu v Izraeli 7. októbra 2023 viedli k drastickému zhoršeniu humanitárnej situácie Palestínčanov v pásme Gazy a zvýšili riziko eskalácie v regióne. Hoci EÚ uznáva právo Izraela brániť sa podľa medzinárodného práva, opätovne zdôraznila, že je dôležité vždy zabezpečovať ochranu všetkých civilistov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, štvornásobne zvýšila svoju núdzovú pomoc Palestínčanom a spolupracuje s veľkým počtom humanitárnych partnerov na mieste.

EÚ podporovala hospodárstvo vďaka plánu obnovy NextGenerationEU vo výške viac ako 800 miliárd eur. EÚ tiež zintenzívnila opatrenia na posilnenie svojej konkurencieschopnosti posilnením európskeho emisne neutrálneho priemyslu, ktorý pomáha vytvárať pracovné miesta a plniť náš cieľ v oblasti klímy. EÚ takisto dosiahla významný pokrok pri presadzovaní digitálnej transformácie – od európskeho aktu o čipoch až po prvý komplexný zákon o umelej inteligencii. Správa je dostupná na stiahnutie formou publikácie vo všetkých úradných jazykoch EÚ tu. Online verzia správy je dostupná tu.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

O mam

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices