letecky most humanitarnej
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

V Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a belgické predsedníctvo v Rade EÚ. Členské štáty EÚ, vrátane Slovenska, počas dvojdňového podujatia prisľúbili vyše 7,7 miliardy eur na humanitárne činnosti vo svete v roku 2024, informuje spravodajca TASR.

V pondelok sa na humanitárnom fóre zúčastnil aj šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár, ktorý spresnil, že Slovensko na humanitárnu pomoc vynaloží 2,5 milióna eur, priorite pre oblasť Blízkeho východu.

Na fóre sa zišlo viac ako 1400 zástupcov z celej humanitárnej komunity, členských štátov EÚ aj mimo nej. EÚ a jej členské štáty sa zaviazali prijať opatrenia na urovnanie vojnových konfliktov a zachovanie prísunu humanitárnej pomoci najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v Pásme Gazy.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Účastníci fóra sa zamerali aj na podporu dodržiavania medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch vo svete. Riešili aj existujúce medzery vo financovaní humanitárnej pomoci, a to aj prostredníctvom diverzifikácie zdrojov a zvýšenia efektívnosti celého systému.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices