Európsky strom roku 2024. PHOTO: FB, autorka: Zielona bombonierka Bożka Piotrowska

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, pravdepodobne zasadený na prelome 18. a 19. storočia, rastie v starom parku botanickej záhrady Univerzity vo Vroclave. TASR prevzala informácie z nedeľnej správy poľskej tlačovej agentúry PAP.

„Srdce záhrady“ je už tretí poľský strom v poradí, ktorý vyhral súťaž, a vybrali ho spomedzi 15 stromov, ktoré sa umiestnili na prvej priečke v národných súťažiach v Európe. Vlani titul udelili 180-ročnému dubu nazvanému Fabrykant v stredopoľskom meste Lodž. V roku 2022 sa stal víťazom 400-ročný dub nazvaný Dunin v Bielovežskom národnom parku v severovýchodnej časti krajiny.

Poľsko vyhralo súťaž prvýkrát v roku 2017, keď titul získal 650-ročný dub nazvaný Jozef v juhovýchodnej dedine Wišniowa. Druhé miesto v tohtoročnej súťaži obsadil „Plačúci buk z Bayeux“, obce vo francúzskom regióne Normandia. Za ním na treťom mieste nasleduje 1000 rokov starý „Olivovník z Luras“, obce na talianskom ostrove Sardínia.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Organizátorom podujatia Európsky strom roka je nadnárodné ekologické združenie EPA (Environmental Partnership Association) so sídlom v Bruseli. Národnú súťaž v Poľsku usporiadal Klub Gaja, jedno z najstarších poľských občianskych združení zaoberajúce sa ochranou životného prostredia a právami zvierat.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices