peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prijatie nových pravidiel EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí

Európsky parlament prijal balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Nové zákony zabezpečujú, že ľudia s legitímnym záujmom, vrátane novinárov, odborníkov z médií, organizácií občianskej spoločnosti, príslušných a dozorných orgánov budú mať okamžitý, neobmedzený, priamy a bezplatný prístup k informáciám o skutočnom vlastníctve, ktoré sú uchovávané vo vnútroštátnych registroch a sú vzájomne prepojené na úrovni EÚ. V registroch budú okrem aktuálnych informácií aj údaje staré minimálne päť rokov.

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám (FIU) viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Rozsiahla náležitá starostlivosť

Nové zákony zahŕňajú rozšírené opatrenia náležitej starostlivosti a kontroly totožnosti zákazníkov, po ktorých musia takzvané povinné osoby (napríklad správcovia bánk, aktív a kryptoaktív alebo realitní agenti a správcovia virtuálnych realít) nahlásiť podozrivé aktivity FIU a iným príslušným orgánom. Od roku 2029 budú musieť aj špičkové profesionálne futbalové kluby zapojené do vysokohodnotových finančných transakcií s investormi alebo sponzormi vrátane inzerentov a transferov hráčov overovať totožnosť svojich zákazníkov, monitorovať transakcie a hlásiť každú podozrivú transakciu FIU.

Legislatíva obsahuje aj ustanovenia o zvýšenej ostražitosti, pokiaľ ide o mimoriadne bohatých jednotlivcov (celkový majetok v hodnote najmenej 50 000 000 eur okrem ich hlavného bydliska), zavedenie celoeurópskeho limitu 10 000 eur na hotovostné platby s výnimkou medzi súkromnými osobami v neprofesionálnom prostredí a opatrenia na zabezpečenie dodržiavania cielených finančných sankcií a zabránenie ich obchádzaniu.

Centrálna inštitúcia dohľadu

Na dohľad nad novými pravidlami boja proti praniu špinavých peňazí bude vo Frankfurte zriadený nový orgán – Úrad EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA). AMLA bude poverená priamym dohľadom nad najrizikovejšími finančnými subjektmi, zasahovaním v prípade zlyhania dohľadu, vystupovaním ako centrálny uzol pre inštitúcie dohľadu a sprostredkovaním sporov medzi nimi. AMLA bude tiež dohliadať na implementáciu cielených finančných sankcií.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Balík na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AML/CFT) pozostáva zo šiestej smernice o boji proti praniu špinavých peňazí (AML) (prijatej 513 hlasmi za, 25 proti a 33 sa zdržalo hlasovania), nariadenia o „jednotnom súbore pravidiel EÚ“ (prijatého 479 hlasmi za, 61 proti a 32 sa zdržalo hlasovania) a z Úradu pre boj proti praniu špinavých peňazí (AMLA) (prijatého 482 hlasmi za, 47 proti a 38 sa zdržalo hlasovania).

Ďalší postup

Pred uverejnením v Úradnom vestníku EÚ musí zákony ešte formálne prijať aj Rada. Prijatím týchto zákonov Parlament reaguje na požiadavky občanov uvedené v záveroch Konferencie o budúcnosti Európy, najmä v návrhu 16 ods. 1 a 2 o predchádzaní daňovým únikom a spolupráci pri zdaňovaní právnických osôb.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices