Budúcnosť EÚ, konferencia. PHOTO: MZVaEZ SR

O budúcnosti EÚ diskutovali slovenskí aj zahraniční experti

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR zorganizovalo 2. mája 2024 pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie medzinárodnú konferenciu zameranú na prínosy, výzvy a budúcnosť EÚ a SR, ako jej aktívneho člena. Slovenskí aj zahraniční politickí predstavitelia, experti z oblasti európskych politík, ekonomiky, investícií a zástupcovia obchodných komôr sa v troch diskusných paneloch venovali významu a príležitostiam zoskupenia 27 európskych štátov.

„Slovenská republika je úspešný príbeh samostatnej štátnosti a naše členstvo v Európskej únii je súčasťou tohto úspešného príbehu,“ uviedol na začiatok konferencie vo svojom príhovore minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár s tým, že EÚ je pre Slovensko jedinečným životným priestorom, čo vláda SR zadefinovala rovnako vo svojom programovom vyhlásení. Vstup do Únie otvoril Slovensku mnohé príležitosti, ktoré SR naplno využíva a dnes je v regióne strednej Európy aj vďaka vstupu do Schengenského priestoru a prijatiu jednotnej meny euro jedným z najviac integrovaných členov EÚ.

Členské štáty sú pre Slovensko významnými a prirodzenými partnermi aj v ekonomickej oblasti. „Byť súčasťou Európskej únie znamená byť súčasťou jedného z najvplyvnejších aktérov v medzinárodných hospodárskych vzťahoch. Jednou z aktuálnych výziev je pre náš rezort posilnenie ekonomického rozmeru zahraničnej politiky Slovenska,“ doplnil J. Blanár s tým, že Únia je spoločenstvom krajín, ktoré sa vyvíja a prostredníctvom kríz a výziev, ktorým čelí, sa prirodzene i mení. Stabilné a prosperujúce Slovensko, ktoré vie využiť výhody EÚ, no zároveň relevantne, sebavedome a suverénne prispieť k riešeniu výziev, je podľa slov šéfa slovenskej diplomacie cieľom vlády SR.

Zámerom medzinárodnej konferencie bolo zhodnotiť významné prínosy, ktoré Slovensku prinieslo členstvo v EÚ, a zároveň rozvinúť diskusiu o výzvach, ktoré členské štáty čakajú. Programu sa zúčastnilo takmer 200 hostí vrátane vládnych predstaviteľov, poslancov Národnej rady SR, zástupcov Európskej únie, samospráv, expertného sektora, zástupcov podnikateľov, obchodných komôr, akademickej oblasti či diplomatického zboru. Konferenciu otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár spolu s predsedom vlády SR Robertom Ficom a podpredsedom Národnej rady SR povereným výkonom právomocí predsedu NR SR Petrom Žigom. V prvom bloku vystúpila spolková ministerka pre EÚ a ústavu Rakúska Karoline Edtstadler v moderovanom rozhovore s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom. Pozvanie prijala taktiež bývalá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné vzťahy a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini, ktorá so štátnym tajomníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislavom Ondrušom, bývalým guvernérom Národnej banky Slovenska Ivanom Šramkom a generálnym riaditeľom európskej sekcie Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Jaroslavom Kurfürstom diskutovala o výzvach Únie, ako je jej rozširovanie, vnútorné reformy, blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť Slovenska v EÚ.

Viac..  ZÓNA EURÓPA na Bratislavskom majálese

Druhá časť konferencie sa venovala ekonomickej oblasti. Takmer 79 % z celkového exportu Slovenskej republiky sa realizuje v rámci Európskej únie, ústrednou témou panelovej diskusie boli preto témy súvisiace s očakávanými ekonomickými reformami, harmonizáciou legislatívy s EÚ, otváraním trhov, ako i spoluprácou pri prieniku na tretie trhy. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Chovanec, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško, generálny riaditeľ agentúry pre podporu a rozvoj investícií SARIO Robert Šimončič a predseda dozornej rady Matador Holding Štefan Rosina hovorili o udržateľnom hospodárskom raste, zvyšovaní konkurencieschopnosti ekonomiky a nevyhnutnej podpore pre podnikateľské prostredie, napríklad aj v oblasti inovačných procesov a vzdelávania budúcej generácie. „Dvadsať rokov členstva Slovenskej republiky v Európskej únii prinieslo pevné ukotvenie našej vlasti v Únii a malo zásadný význam pre doterajší vývoj v rôznych oblastiach každodenného života. Skúsenosti Slovenska potvrdili, že členstvo v EÚ je významnou príležitosťou, ale súčasne prináša mnohé výzvy a otázky, na ktoré je potrebné suverénne reagovať a spoločne hľadať odpovede v dialógu všetkých členských štátov,“ uzavrel minister J. Blanár.

O mam

Odporúčame pozrieť

Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

V belgickom Gente sa skončila celoeurópska mládežnícka konferencia, pričom Slovensko zastupovali traja delegáti Európskeho dialógu …

Consent choices