lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

M. Lexmann: Ak chce Fico skutočne mier, prečo predáva zbrane autoritárskemu Azerbajdžanu?

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) kritizuje tohtotýždňovú návštevu premiéra Roberta Fica v Azerbajdžane. Fico podľa nej podkopáva národné bezpečnostné záujmy Slovenska.

„Je veľavravné, ak je prvá zahraničná návšteva Roberta Fica mimo Európskej únie smeruje do autoritárskeho Azerbajdžanu. Zatiaľ čo premiér poškodzuje vzťahy s najbližšími demokratickými partnermi, ako je Česká republika, hľadá dohody s diktatúrami, či už sú to Azerbajdžan, Čína alebo Kuba. Tieto kroky idú proti záujmom našej národnej bezpečnosti,“ hovorí Miriam Lexmann, členka výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné veci a výboru pre bezpečnosť a obranu.

„Je absurdné, že v čase, keď režim prezidenta Alijeva bráni regionálnemu mieru, pácha etnické čistky kresťanských Arménov a utláča vlastný ľud, chce vláda SR podpísať deklaráciu o strategickom partnerstve s Azerbajdžanom,“ dodáva líderka kresťanských demokratov v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu.

„Premiér Fico hovorí o mieri, ale predáva zbrane, ktoré vyháňajú arménskych kresťanov zo svojej domoviny. Už predchádzajúce vlády Smeru napriek embargu predávali zbrane, ktoré azerbajdžanská armáda použila na útoky a etnické čistky proti arménskym kresťanom v Náhornom Karabachu,“ dodáva Miriam Lexmann, ktorej bola minulý týždeň udelená čestná medaila Národného zhromaždenia Arménskej republiky. Vyznamenanie získala za aktívnu činnosť pri upevňovaní vzťahov medzi Európskou úniou a Arménskom, ochranu arménskych kresťanov, ľudských práv a slobôd v tejto kaukazskej krajine, ale aj za prínos k demokratickému vývoju v Arménsku.

Viac..  Jozef Mihál: Vo voľbách do Európskeho parlamentu ma nájdete ako nezávislého na kandidátke Demokratov

Lexmann nesúhlasí so zámerom slovenskej vlády, ktorá chce nakupovať azerbajdžanský plyn. Robert Fico bol premiérom, keď sa v roku 2014 lídri EÚ dohodli na znížení našej závislosti od ruského plynu. „Pýtam sa prečo po zlyhaní v znižovaní našej závislosti v minulosti nás chce Robert Fico naviazať na iný autoritatívny režim?“

Podľa slovenskej europoslankyne existujú totiž opodstatnene závažné obavy že plyn, ktorý Azerbajdžan predáva do Európy, pochádza z Ruska, na čo v minulosti upozornila Európsku komisiu a požiadala aby vykonala jeho potrebnú analýzu. „Namiesto toho, aby vláda našla spoľahlivých demokratických dodávateľov, opakuje tie isté chyby ako v minulosti a hazarduje tak s našou energetickou bezpečnosťou,“ vysvetľuje Lexmann.

O mam

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Namiesto kľudu sa znovu rozdúchavajú vášne

V posledných dňoch dávam veľa rozhovorov pre zahraničné médiá. Napriek tomu, že to ešte vôbec …

Consent choices