Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2024.

V. Bilčík: Voľby v Severnom Macedónsku vyšlú signál, či je krajina pripravená postupovať na európskej ceste

Vladimír Bilčík, europoslanec a člen europarlamentnej delegácie pre Severné Macedónsko, v pondelok 6. mája vycestoval do Skopje v rámci medzinárodnej volebnej pozorovacej misie. Ako jeden z predstaviteľov europarlamentu bude dohliadať na to, aby druhé kolo prezidentských volieb a parlamentné voľby prebehli v stredu 8. mája demokraticky, teda v súlade s princípmi slobodnej a férovej súťaže.

„Severné Macedónsko urobilo zásadné kroky, aby sa priblížilo svojej európskej budúcnosti. Zmenilo názov krajiny z Macedónska na Severné Macedónsko, čím úspešne urovnalo spor s Gréckom. Od roku 2020 je táto krajina tiež členom NATO. Potrebuje však urobiť ešte veľa práce vrátane vyriešenia bilaterálneho sporu s Bulharskom. Je preto dôležité, aby v krajine panovala politická stabilita. Stredajšie prezidentské a parlamentné voľby preto musia prebehnúť v súlade s pravidlami spravodlivej volebnej súťaže – slobodne a férovo,“ povedal slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

„Rozširovanie EÚ je po ruskom útoku voči Ukrajine opäť strategickou prioritou. Päť rokov môjho europoslaneckého mandátu som sa osobitne venoval regiónu západného Balkánu. Som presvedčený, že v kontexte pokračujúcej ruskej agresie v našom susedstve musíme zabojovať o európsku prítomnosť a úspešnú budúcnosť na západnom Balkáne. Severnému Macedónsku držím na jeho európskej ceste palce,“ uzavrel slovenský europoslanec.

Viac..  Peter Pollák: Neuhneme ani o milimeter a budeme neustále bojovať za to, aby sme Slovensko vrátili na cestu demokracie

Vladimír Bilčík je v Európskom parlamente členom frakcie európskych ľudovcov (EPP); je stálym spravodajcom europarlamentu pre Srbsko, predsedom Delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou a členom europarlamentnej delegácie so Severným Macedónskom; na Slovensku nie je členom žiadnej politickej strany. Pozorovateľská misia Európskeho parlamentu potrvá od pondelka 6. mája do štvrtka 9. mája.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Bilčík: Naša vláda funguje nasledovným spôsobom: Keď sa strápnime, prekryme to ešte niečím horším!

Naša vláda funguje nasledovným spôsobom: Keď sa strápnime, prekryme to ešte niečím horším! Takže po …

Consent choices