emisie skleníkových plynov
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia zaregistruje Európsku iniciatívu občanov o zdaňovaní emisií skleníkových plynov

Európska komisia sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom „Save the Planet by shifting taxation from labour to greenhouse gas emissions“ (Zachráňme planétu presunom zdanenia z práce na emisie skleníkových plynov).

Organizátori iniciatívy vyzývajú Komisiu, aby sa v záujme posilnenia balíka Fit for 55 a systému stanovovania cien uhlíka v EÚ rýchlejšie rušili bezodplatné kvóty a umožnili sa neobmedzené ceny uhlíka s cieľom znížiť emisie. Vyzývajú tiež na presmerovanie podstatnej časti príjmov zo systému stanovovania cien uhlíka do domácností s nízkymi príjmami, posilnenie Sociálno-klimatického fondu EÚ a podporu zriadenia tzv. klimatického klubu. V klube prijmú zúčastnené krajiny spoľahlivý systém stanovovania cien uhlíka, v ktorom bude náležite zohľadnené presmerovanie príjmov zo systému stanovovania cien uhlíka do domácností s nízkymi príjmami.

Rozhodnutie o registrácii má právnu povahu a nemá vplyv na konečné právne a politické závery Komisie k tejto iniciatíve ani na opatrenia, ktoré by Komisia prijala, ak iniciatíva získa potrebnú podporu. Keďže táto európska iniciatíva občanov spĺňa formálne podmienky stanovené v príslušných právnych predpisoch, Komisia ju považuje za právne prípustnú. Vecnú stránku týchto návrhov zatiaľ Komisia neanalyzovala.

Ďalšie kroky

Po dnešnej registrácii majú organizátori šesť mesiacov, aby začali zbierať podpisy. Ak európska iniciatíva občanov získa do roka milión vyhlásení o podpore, pričom minimálne počty sa dosiahnu v aspoň siedmich rôznych členských štátoch, Komisia sa ňou bude musieť zaoberať. Bude musieť rozhodnúť, či na žiadosť odpovie prijatím opatrení. Svoje odôvodnenie musí vysvetliť.

Viac..  Krajiny EÚ prijali smernicu s aktualizovanými normami kvality ovzdušia

Súvislosti

Európska iniciatíva občanov bola zavedená Lisabonskou zmluvou ako nástroj občanov na ovplyvňovanie tvorby politík. Oficiálne sa začala používať v apríli 2012. Európska iniciatíva občanov po formálnej registrácii umožňuje, že milión občanov aspoň zo štvrtiny členských štátov EÚ môže vyzvať Európsku komisiu, aby navrhla právny akt v oblastiach, v ktorých na to má právomoc. Aby bola iniciatíva prípustná, musí spĺňať tieto podmienky: 1. navrhovaná akcia nie je zjavne mimo rámca právomocí Komisie predložiť návrh právneho aktu, 2. nepredstavuje zjavné zneužitie práva, nie je zjavne neopodstatnená alebo šikanujúca a 3. nie je zjavne v rozpore s hodnotami Únie.

Od začiatku európskej iniciatívy občanov Komisia zaregistrovala 112 iniciatív.

O mam

Odporúčame pozrieť

komisia

EK zaregistrovala iniciatívy občanov o chovoch zvierat a označovaní potravín

Európska komisia (EK) v stredu zaregistrovala dve občianske iniciatívy. Prvá požaduje zatvorenie chovných fariem a …

Consent choices