Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Bilčík naznačil, prečo nebude kandidovať. Zhodnotil svoje najväčšie úspechy


Presne 8. júna si budeme na Slovensku voliť nových zástupcov do europarlamentu. Okrem noviniek bilancujeme to, čo sa doterajším poslancom Európskeho parlamentu podarilo, prípadne nepodarilo počas ich funkčného obdobia. Hosťom Ranných novín televízie JOJ bol europoslanec Vladimír Bilčík.

Voľby do Europarlamentu sa blížia a to znamená, že sa obsadenie do značnej miery obmení. Vy ste sa vraj rozhodli, že s tým seknete.

Neseknem, ale nebudem kandidovať. Ja som sa celý profesionálny život venoval európskej politike, robím to aj teraz a budem to robiť v najbližších týždňoch, mesiacoch, ale aj rokoch a určite neseknem s tým verejným priestorom. Rozhodol som sa však, že v týchto voľbách nekandidujem. Chcem ale povzbudiť všetkých, aby išli voliť.

A môžete prezradiť aj dôvod, prečo ste sa rozhodli, že tento rok nie?

Kandidovať vám musí dávať zmysel aj osobne, aj politicky a myslím si, že momentálne nebola úplne tá najlepšia „konštelácia hviezd“. Ale ako hovorím, nie je všetkým dňom koniec a určite sa budem usilovať zostať vo verejnom priestore a možno kandidovať v budúcnosti.

Keď sa pozriete spätne do roku 2019, myslíte si, že ste naplnili očakávania svojich voličov?

Ja som išiel do Európskeho parlamentu, samozrejme, s pokorou, ale aj s tým, že sa cítim byť ten najlepšie pripravený človek, ktorý má zastupovať záujmy Slovenska. Venoval som sa európskej politike naozaj celý profesionálny život a myslím si, že je za mnou kus roboty, takže viem sa pozerať do zrkadla a naozaj, teraz bude aj čas na odpočet. Takže myslím si, že áno.

Poďme teda odpočítavať. Ktoré zo zákonov, alebo prípadne legislatívnych návrhov, na ktorých ste pracovali, hodnotíte ako také tie najdôležitejšie?

Jedným je zákon o digitálnych službách. To je zjednodušene povedané, aby sme mali všetci bezpečnejší internet. Zvlášť aj v tejto situácii, v ktorej sme dnes na Slovensku po atentáte na premiéra. Je dôležité, aby sa ľudia cítili na internete bezpečne, aby tam bolo menej nenávistného obsahu, menej dezinformácií a je to zákon, na ktorom som pracoval dlhé dlhé mesiace. Podarilo sa ho prijať a dnes nám Európska únia pomáha chrániť internetový priestor.

Druhá vec, ktorá s tým súvisí, je slobodný, nezávislý priestor pre novinárov. My sme len niekoľko týždňov dozadu prijali európsky zákon o slobode médií.
Pracoval som na ňom opäť ako tieňový spravodajca pre svoje frakcie európskych ľudovcov. Myslím si, že môžeme byť hrdí na to, že aj z európskej úrovne vieme ochrániť nezávislú slobodnú prácu. Aj vás tu v Jojke, ale aj inde je to dôležité, pretože novinári by mali byť slobodní v tom, čo robia a Európa nám v tom pomáha už dnes.

Viac..  Kresťanská únia: EÚ je dobrý projekt, potrebuje však reštart a návrat k hodnotám

Europoslancom sa často vyčíta, že sú tam niekde zavretí v Bruseli a zabúdajú komunikovať a teda zabúdajú na Slovensko. Ako to vidíte vy?

Ja si myslím, že sme sa usilovali komunikovať čo najviac. Ja som využíval každú príležitosť, každé pozvanie. Myslím si, že v tomto sa usilovali naozaj všetci.
Tá pandémia bola náročná, lebo sme nemali schopnosť stretávať sa s ľuďmi. Po pandémii som sa rozbehol po Slovensku každý piatok, každý pondelok, keď som mohol byť v krajine, som sa snažil stretávať, hlavne s mladými ľuďmi ako bývalý vysokoškolský pedagóg.

Mám pocit, že aj účasť v tých posledných voľbách 2019 bola historicky najvyššia. Dúfam, že sa nám podarí ju ešte zvýšiť. Komunikácia od väčšiny poslankýň a poslancov bola intenzívnejšia a dúfam, že sa to odrazí aj na tej účasti.

Čo plánujete robiť po tom, ako sa vaše pôsobenie v Európskom parlamente skončí?

Mandát máme do polovice júla, čiže ja ešte intenzívne pracujem. Chystám sa na západný Balkán. Tretia vec, ktorej som sa venoval, je rozšírenie Európskej únie. To je dnes veľká téma aj v súvislosti s tým, že máme nové kandidátske krajiny po brutálnej ruskej agresii voči Ukrajine. Pracujem päť rokov ako stály spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko, šéf delegácie pre vzťahy s Čiernou Horou, čiže západný Balkán je taká moja srdcovka. Chystám sa na také týždňové turné do Belehradu aj do Podgorice v rámci svojho mandátu.

Čakajú nás diskusie o tom, ako ďalej po voľbách. Samozrejme, tak, ako som sa venoval európskej politike doteraz, budem to robiť aj naďalej. Mne veľmi záleží na tom, aby Slovensko zostalo pevnou súčasťou EÚ a aby to európske Slovensko bolo úspešné, lebo úspech Slovenska bol pre mňa vždy zviazaný s úspechom Európskej únie. Budem v tom pokračovať aj ďalej.

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Vladimírom Bilčíkom:

O neds

Odporúčame pozrieť

Bilčík vycestoval do Čiernej Hory a Srbska. Bude hodnotiť pokrok v rozširovaní EÚ

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík vycestoval na 5-dňovú návštevu Čiernej Hory a Srbska. Krajiny západného Balkánu, …

Consent choices