Vlajka Iránu. PHOTO: PHOTO: © European Union 2020

Nemecko a ďalšie krajiny žiadajú EÚ, aby zaradila iránske gardy medzi teroristov

Viacero európskych krajín vrátane Nemecka nalieha na Európsku úniu (EÚ), aby iránske Revolučné gardy klasifikovala na základe rozsudku nemeckého súdu v prípade podpaľačského útoku na synagógu ako teroristickú organizáciu, uviedli v pondelok diplomatické zdroje. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Okrem iných krajín aj Nemecko požiadalo predstaviteľov EÚ v oblasti práva, aby preskúmali rozhodnutie súdu v Düsseldorfe, podľa ktorého boli za pokus o podpaľačský útok na synagógu v meste Bochum z novembra 2022 zodpovedné iránske štátne orgány. Súd v prípade odsúdil nemecko-iránskeho občana na dva roky a deväť mesiacov za mrežami za sprisahanie s cieľom vykonať závažný podpaľačský útok.

Izrael už na takýto krok dlhodobo vyzýva. Podľa európskych diplomatov citovaných DPA právna služba Únie potvrdila, že tento verdikt z decembra minulého roka by mohol byť dostatočný, keďže predstavuje významný a závažný krok. Z analýzy právnej služby EÚ vyplýva, že iniciovanie procedurálnych krokov nevyhnutných na klasifikáciu Revolučných gárd ako teroristickej organizácie podporuje viacero členských štátov Únie. V jej prospech sa napríklad opakovane vyjadrila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Viac..  Pobaltské štáty a Poľsko chcú, aby EÚ spolufinancovala rozsiahlu obrannú líniu

Nie je však jasné, ako sa k tomuto kroku postavia ostatné štáty. Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell je napríklad vnímaný ako odporca tohto roku, pripomína DPA. Diplomati zdôraznili, že zaradenie Revolučných gárd medzi teroristické organizácie by bolo najmä symbolickým krokom, keďže súčasne sú voči nim v platnosti aj sankcie EÚ.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Avramopoulos, King

EÚ chce zlepšiť cezhraničný prístup k elektronickým dôkazom pri vyšetrovaní trestných činov

Členské štáty EÚ sa dohodli, že Komisii udelia dva mandáty na začatie medzinárodných rokovaní zameraných …

Consent choices