Protest farmárov v Bruseli. PHOTO: TASR/AP

Poľskí farmári blokujú priechod na Ukrajinu, proti zelenej politike EÚ sa protestovalo aj v Bruseli

Niekoľko stoviek farmárov z viacerých európskych krajín prišlo v utorok ráno na svojich traktoroch do Bruselu, aby demonštrovali proti environmentálnym požiadavkám spoločnej poľnohospodárskej politiky. Protesty zvolala organizácia Farmers Defence Force (FDF), založená v Holandsku v roku 2019, informuje spravodajca TASR. Protest zorganizovali len niekoľko dní pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa vo všetkých členských štátoch EÚ konajú od 6. do 9. júna.

Okolo obeda bruselská polícia napočítala v oblasti Atómia na okraji mesta okolo 1200 demonštrantov a 400 traktorov a niekoľko autobusov, ktoré priviezli účastníkov protestu. Demonštrácia bola naplánovaná na celý deň. Nasadené poriadkové sily a polícia mali zabrániť demonštrantom dostať sa hlbšie do centra mesta a k budovám inštitúcií EÚ.

FDF je od roku 2022 v popredí protestov farmárov proti environmentálnej politike holandskej vlády, ktorá sa v súlade so smernicami EÚ snažila znížiť emisie dusíka, ktoré do veľkej miery spôsobuje aj agrosektor. Podľa belgickej televízie RTBF viaceré environmentálne združenia a poľnohospodárske zväzy, ktoré sa k utorňajšej demonštrácii nepripojili, považujú FDF za blízke extrémnej pravici.

Okrem domácich demonštrantov do Bruselu prišli aj farmári z Rumunska, Španielska, Poľska a Talianska, pričom organizátori ponúkli priestor na rečnenie aj poslancovi Európskeho parlamentu z krajne pravicovej strany Flámsky záujem. Vplyvná konfederácia poľnohospodárskych zväzov v EÚ Copa-Cogeca tvrdí, že zastupuje záujmy 22 miliónov európskych farmárov a ich rodín, pričom svoje členské organizácie vyzvala, aby sa na utorňajších protestoch v Bruseli nezúčastnili. Polícia popoludní potvrdila, že protesty prebiehajú pokojne a od ich začiatku neboli hlásené žiadne incidenty alebo prerušenia dopravy.

Viac..  Farmári sú sklamaní, že SR na Rade EÚ odsúhlasila zákon o obnove prírody

Aj poľskí poľnohospodári začali v utorok trojdňový protest proti Európskej zelenej dohode, pričom zablokovali cestu vedúcu na juhovýchode krajiny k hraničnému priechodu s Ukrajinou v obci Hrebenne. Oznámila to tamojšia polícia. Podľa polície budú mať v utorok ťažkosti vodiči nákladných áut, ktorí sa pokúsia vycestovať z Poľska na Ukrajinu cez zmienený priechod. Poľnohospodári spustili blokádu priechodu o 10.00 h. Okrem iného tým chceli vyjadriť solidaritu s farmármi z viacerých krajín EÚ, ktorí protestovali proti zelenej dohode v Bruseli. Protest poľských poľnohospodárov pri hraničnom priechode má podľa vyjadrenia polície trvať do štvrtkovej polnoci.

Demonštrujúci farmári oznámili, že medzi 08.00 h a 20.00 h umožnia prejazd na Ukrajinu 12 nákladným autám z čakajúcej kolóny. Každú hodinu okrem tohto pustia cez hranice aj štyri kamióny s humanitárnou pomocou či rýchlo sa kaziacim tovarom alebo s nebezpečným nákladom. Úplne však budú blokovať prejazdy nákladných vozidiel z Ukrajiny do Poľska, priblížila polícia.

Cieľom Európskej zelenej dohody je klimatická neutralita EÚ v roku 2050. Zavedenie takejto politiky však spochybňujú poľnohospodári z mnohých krajín, podľa ktorých uškodí ich podnikaniu. Dohoda preto v ostatnom čase vyvolala ich protesty v celej EÚ.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Zelenskyj pricestoval do Bruselu, aby rokoval s lídrami EÚ, stretne sa aj s Pellegrinim

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Bruselu, kde sa zúčastní na zasadnutí Európskej …

Consent choices