moldavsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ pošle Moldavsku ďalších deväť miliónov eur na podporu ozbrojených síl

Členské štáty Európskej únie vo štvrtok rozhodli o pomoci vo výške deväť miliónov eur v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF) na podporu ozbrojených síl Moldavska. Cieľom je modernizovať protivzdušnú obranu tejto východoeurópskej krajiny, píše TASR podľa tlačovej správy Rady EÚ.

Prijaté opatrenie dopĺňa pomoc vo výške 41 miliónov eur zo 4. apríla tohto roka, ktorého cieľom bolo modernizovať obranné kapacity moldavských ozbrojených síl v oblasti mobility, vzdušného dozoru, elektronického boja a logistiky. V nadväznosti na štyri predchádzajúce opatrenia pomoci EPF od roku 2021 najnovšia podpora umožní Moldavsku zlepšiť ich operačnú účinnosť a urýchliť plnenie noriem EÚ. Tým dokáže lepšie chrániť kritickú civilnú infraštruktúru a civilné obyvateľstvo v krízových a núdzových situáciách, píše sa vo vyhlásení Rady EÚ.

Podpora EPF Moldavsku doteraz dosiahla 137 miliónov eur. V minulom roku a v roku 2022 EÚ poskytla pomoc v hodnote po 40 miliónov eur. Prvé opatrenie pomoci z decembra 2021 podporilo Moldavsko vo výške sedem miliónov eur.

Viac..  Občianska spoločnosť, podniky aj kultúrne inštitúcie podporili účasť v eurovoľbách

Európsky mierový nástroj bol zriadený v marci 2021 na financovanie všetkých opatrení spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky (SZBP) EÚ vo vojenskej a obrannej oblasti s cieľom predchádzať konfliktom, zachovať mier a posilniť medzinárodnú bezpečnosť a stabilitu. EPF umožňuje EÚ financovať najmä opatrenia určené na posilnenie kapacít tretích štátov a regionálnych a medzinárodných organizácií, pokiaľ ide o vojenské a obranné záležitosti.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Summit EÚ: Úspešní nominanti na najvyššie pozície nemali jednomyseľnú podporu

Tri dôležité pozície v inštitúciách EÚ budú zastávať Ursula von der Leyenová ako staronová predsedníčka …

Consent choices