Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lídri ultrapravicových strán v Bruseli rokovali o spolupráci na úrovni EÚ

Lídri strán z viacerých členských krajín EÚ označovaných za krajnú pravicu sa stretli v Bruseli, aby diskutovali o tom, ako po eurovoľbách posilniť pozície politickej skupiny Identita a demokracia (ID) v Európskom parlamente a získať väčší vplyv pri formovaní európskej politiky. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Na chystané stretnutie v stredu upozornil holandský denník De Telegraaf a týždenník Politico vo štvrtok priniesol niekoľko detailov z uzavretého stretnutia na 25. poschodí hotela The Hotel. Do Bruselu zavítali víťaz holandských parlamentných volieb a líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders, Marine Le Penová z Francúzska a líder talianskej Ligy Matteo Salvini. Podľa Politica diskutovali o rozšírení vplyvu svojho názorového spektra v EÚ, najmä na pôde europarlamentu. Pozvánku nedostali zástupcovia Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá bola vylúčená z frakcie ID. Na trojhodinovom stretnutí bez prítomnosti médií sa však zúčastnili predstavitelia politických subjektov z Rakúska, Česka, Dánska, Portugalska a Flámska.

Salvini na sociálnej sieti X zverejnil spoločnú fotku s Le Penovou a slovami, že chcú „urobiť revolúciu v Európe“. Aj Wilders zverejnil fotografiu, a to s Le Penovou, Salvinim, predsedom strany Flámsky záujem Tomom Van Griekenom a so šéfom portugalskej populistickej strany Chega Andrém Venturom.

Viac..  Švajčiarsky parlament zamietol rozhodnutie európskeho súdu o klíme

Novinári z Politico zistili, že reč bola aj o tom, kde zakotvia europoslanci maďarského Fideszu, ktorí po odchode z Európskej ľudovej strany (EPP) majú záujem o vstup do euroskeptickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR), a tiež či sa poslanci z AfD vrátia do frakcie ID.

Zároveň podľa Politica existujú náznaky, že AfD – ktorá zo svojej delegácie po viacerých škandáloch vylúčila Maximiliana Kraha – by sa mohla vrátiť do skupiny dominovanej Le Penovej Národným združením (RN), ale až po predčasných voľbách vo Francúzsku. To znamená, že by k tomu došlo až po dotvorení jednotlivých politických skupín v EP a prerozdelení kresiel a funkcií vo výboroch a delegáciách parlamentu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Radosť z víťazstva Európskej ľudovej strany kazí vzostup krajnej pravice

Európska ľudová strana obhájila víťazstvo vo voľbách do Európskeho parlamentu na celoeurópskej úrovni. Svoj počet …

Consent choices