Predseda Európskej rady Charles Michel, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú po podpise bezpečnostného paktu. PHOTO: TASR - Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Zelenskyj podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť taký bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny. V dohode sa stanovuje záväzok eurobloku pomáhať Ukrajine v deviatich oblastiach bezpečnostnej a obrannej politiky, a to vrátane dodávok zbraní, vojenského výcviku, spolupráce v oblasti obranného priemyslu a napríklad aj odmínovania, informuje agentúra Reuters, ktorá nahliadla do návrhu paktu.

Okrem plánovanej užšej spolupráce v obrannom priemysle je súčasťou paktu aj nový postup týkajúci sa krízových konzultácií Kyjeva s Bruselom. Ak by Rusko niekedy po skončení vojny znova zaútočilo na Ukrajinu alebo v prebiehajúcej vojne použilo jadrové zbrane, tak EÚ a Ukrajina majú v súlade s týmto postupom na žiadosť jednej zo strán usporiadať do 24 hodín núdzové konzultácie s cieľom prediskutovať možnú pomoc.

Viac..  Komisia určila Temu za veľmi veľkú online platformu podľa aktu o digitálnych službách

Zelenskyj okrem tejto dohody podpísal na summite EÚ v Bruseli samostatne aj obdobné bezpečnostné pakty s dvoma členskými krajinami Únie, a síce Litvou a Estónskom. Podobné dohody už predtým Kyjev dosiahol s viacerými západnými krajinami, napríklad so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom či Nemeckom.

Všetky tieto vo štvrtok podpísané dohody majú byť doplnením týchto už uzatvorených obranných paktov. Podľa predstaviteľov EÚ síce nemajú rovnakú váhu ako dohoda o vzájomnej obrane členských krajín NATO, predstavujú však akýsi prísľub na poskytnutie zbraní a inej pomoci Ukrajine s cieľom posilniť jej bezpečnosť či v budúcnosti odvrátiť akúkoľvek ďalšiu inváziu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Zelenskyj pricestoval do Bruselu, aby rokoval s lídrami EÚ, stretne sa aj s Pellegrinim

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Bruselu, kde sa zúčastní na zasadnutí Európskej …

Consent choices