Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. PHOTO: TASR - AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Zelenskyj pricestoval do Bruselu, aby rokoval s lídrami EÚ, stretne sa aj s Pellegrinim

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Bruselu, kde sa zúčastní na zasadnutí Európskej rady a podpíše bezpečnostné dohody. Oznámil to samotný Zelenskyj na sociálnej sieti X, informuje TASR.

„Dnes som v Bruseli, aby som sa zúčastnil na zasadnutí Európskej rady a aby som poďakoval všetkým európskym lídrom za ich jednotu a potvrdenie nezvratnosti nášho európskeho smerovania,“ napísal Zelenskyj, pričom pripomenul, že Ukrajina začala pred pár dňami prístupové rokovania o vstupe do Európskej únie. Zelenskyj sa podľa vlastných slov v Bruseli stretne s lídrami členských krajín EÚ, pričom absolvuje aj bilaterálne rokovania. „Podpíšeme tri bezpečnostné dohody vrátane jeden s EÚ ako celkom. Táto dohoda prvýkrát zakotví záväzok všetkých 27 členských krajín poskytovať Ukrajine podporu bez ohľadu na akékoľvek vnútorné inštitucionálne zmeny,“ uviedol ukrajinský prezident.

Vo štvrtok sa začína v Bruseli dvojdňový summit EÚ, na ktorom budú lídri únie riešiť viaceré politické a ekonomické témy vrátane vojny na Ukrajine, pričom by mali schváliť aj mená kandidátov na najvyššie funkcie v inštitúciách EÚ. Slovensko na summite miesto predsedu vlády Roberta Fica zastupuje prezident Peter Pellegrini, ktorý pobyt v Bruseli využije aj na stretnutie s najvyššími predstaviteľmi inštitúcií EÚ a NATO. Slovenský prezident pritom počas stredajšej návštevy Prahy oznámil, že už má naplánované stretnutie aj so Zelenským. „Má to byť krátke bilaterálne rokovanie, ešte predtým, ako sa spustí oficiálny program za účasti prezidenta. Čakám, že sa to udeje ešte predtým, ako budeme mať spoločné fotenie a podpis tých zmlúv medzi EÚ a Ukrajinou,“ uviedol prezident s odkazom na bezpečnostný pakt medzi oboma stranami, ktorý by mal Ukrajine zaistiť dlhodobú – aj vojenskú – podporu zo strany EÚ.

Viac..  Rakúsky kancelár Nehammer odmietol zákaz spaľovacích motorov v EÚ

Pellegrini spresnil, že na toto krátke a priateľské stretnutie nadviaže bilaterálne stretnutie so Zelenským, naplánované počas júlového summitu NATO vo Washingtone. „Budem ho informovať o tom, čo momentálne Slovensko vo vzťahu k Ukrajine robí a budem sa ho pýtať, ako hodnotí aktuálnu situáciu na ukrajinskom fronte. Budem sa snažiť, aby to bolo stretnutie dvoch dobrých susedov, ktorí v tejto ťažkej chvíli si navzájom musia pomáhať,“ odkázal.

Pellegrini vyjadril presvedčenie, že Zelenskyj dobre vidí doterajšie kroky slovenskej strany po spoločnom zasadnutí oboch vlád v Michalovciach, aj podpis memoranda o spoločných projektoch, ktoré sa majú realizovať medzi Ukrajinou a Slovenskom. Prezident SR sa dotkol aj témy obsadzovania najvyšších pozícii v euroinštitúciách a spresnil, že na slovenskej pozícii sa od minulotýždňového mimoriadneho summitu nič nezmenilo, najmä čo sa týka estónskej premiérky Kaje Kallasovej a portugalského expremiéra Antónia Costu a očakáva pri tejto téme „tvrdé debaty“. „Uvidíme čo všetko vzíde z rokovania veľkej trojkoalície a aký vznikne priestor pre slovenského nominanta na eurokomisára Maroša Šefčoviča,“ opísal situáciu. Bol to odkaz na rokovania medzi troma veľkými európoskymi politickými rodinami – ľudovcami, socialistami a liberálmi.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Pellegrini

Pellegrini: Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v EÚ

Slovenská delegácia rešpektovala názor väčšiny členských krajín a svoje výhrady k niektorým menám predstavila tam, …

Consent choices