Vlajky EÚ - Gruzínsko. PHOTO: © European Union 2021

Lídri EÚ: Cesta Gruzínska do eurobloku bola de facto pozastavená

Cesta Gruzínska do EÚ bola v súvislosti so schválením kontroverzného zákona o zahraničnom vplyve de facto pozastavená. Vyhlásili to v noci na piatok lídri EÚ, píše TASR s odvolaním na správy agentúr DPA a AFP.

Na základe zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu sa každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia v Gruzínsku bude musieť zaregistrovať ako „organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti“, ak na svoje financovanie získava viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

Lídri EÚ vo vyhlásení uviedli, že zákon o zahraničnom vplyve „predstavuje ústup od podmienok stanovených pre Gruzínsko na vstup do EÚ“. Zároveň vyzvali gruzínsku vládu, aby „objasnila svoje zámery a zmenila súčasný postup, ktorý ohrozuje cestu Gruzínska do EÚ a de facto vedie k zastaveniu prístupového procesu“. Gruzínsku bol udelený štatút kandidátskej krajiny vlani v decembri na summite Európskej rady v Bruseli, pripomína DPA.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovensko si zaslúži európsku cestu

Podobu zákona o zahraničnom vplyve kritizovali mnohé západné krajiny a organizácie. USA reagovali zavedením vízových obmedzení voči trom desiatkam gruzínskych občanov, ktorých obvinili z podkopávania demokracie v tejto krajine. Gruzínsky parlament zákon schválil po prelomení veta prezidentky Salome Zurabišviliovej. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell tento týždeň povedal, že EÚ obmedzí politické vzťahy s gruzínskou vládou a zváži aj pozastavenie finančnej pomoci, ktorú jej poskytuje.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell upozornil Gruzínsko na možné zastavenie vstupného procesu do EÚ

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok Gruzínsku oznámil, že jeho úsilie o vstup do …

Consent choices