Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

Martin Hojsík: Prečo odstrel medveďov neznižuje útoky na ľudí?

Pribúdajú informácie od ľudí z celého Slovenska o zvýšení intenzity odstrelov medveďov, ktoré naznačujú možné porušovanie právnych predpisov. Napríklad dnes uverejnil pán M. Hletko, že v období od 6. do 22. mája 2024 bolo na Slovensku zastrelených 16 medveďov. Až 16 medveďov za 17 dní, pod taktovkou Štátnej ochrany prírody SR.

Medveď hnedý je chránený druh európskeho významu. Právne predpisy EÚ umožňujú usmrtiť problematické medvede, ktoré stratili plachosť a môžu byť rizikom pre ľudí. No medveď do intravilánu nepríde len tak, netúži ublížiť ľuďom. Hľadá potravu a jej podoba nie je dôležitá.

Ak sa nezbavíme našich nevhodných praktík (napr. kontajnery musia byť v oblastiach s výskytom medveďa uzamykané, vnadiská v dostatočnej vzdialenosti od ľudských obydlí), ktoré medveďov do blízkosti ľudských obydlí lákajú, tak tento problém nevyriešime. K preventívnym opatreniam patrí aj plašenie jedincov ktoré sa prvýkrát vyskytnú v blízkosti ľudských obydlí. Ak nepomôže ani to a daný jedinec stratil plachosť, potom je usmrtenie, ako posledný krok, potrebné pre ochranu ľudí.

Práve preto sme v PS navrhovali aby vnadiská boli vo väčšom odstupe od ľudských obydlí a ich počet bol znížený len pre odborne odôvodnené prípady, ako preventívne opatrenie, ktoré by pomohlo zabrániť vnikaniu medveďov do intravilánov obcí. Reakcia tejto vlády? Nepodporila to.

Viac..  Šefčovič: Proces nominácií do EK sa iba začína, správny signál však bol dôležitý

Medveď sa na Slovensku už strieľal v podobnom režime. Napríklad v roku 2000 sa zastrelilo 30 medveďov, počet útokov bol nula. O dva roky sa strelilo 39 medveďov, ale útokov bolo 5. V roku 2005 sa zastrelilo 35 medveďov a zaznamenali sa štyri útoky na ľudí. V roku 2010 zastrelili 46 medveďov, útoky boli štyri.

Keďže zníženie úrovne ochrany medveďov a ich svojvoľné strieľanie by mohlo poškodiť biodiverzitu a ochranu prírodného dedičstva na Slovensku, obrátim sa na vedenie Ministerstva životného prostredia s otázkami o okolnostiach týchto odstrelov a rovnako túto situáciu budem konzultovať aj s príslušnými orgánmi Európskej komisie.

Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/.

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Pellegriniho prvé kroky v novej pozícii zatiaľ ukazujú, že bude pokračovať v doterajšom duchu Smero-Hlasáckej vlády

Rokovania v Európskom parlamente bežia v plnom prúde. Kým poslanci a poslankyne Smeru sedia niekde …

Consent choices