byvanie, nehnutelnost
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dopyt po nehnuteľnostiach v Európe v 1. polroku výrazne vzrástol

Dopyt po európskych nehnuteľnostiach v prvej polovici tohto roka výrazne vzrástol. Celkový objem investícií sa medziročne zvýšil približne o 10 % na 86,5 miliardy eur, oznámila v pondelok realitno-poradenská spoločnosť CBRE. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Mimoriadne silný rast zaznamenal hotelový a rezidenčný segment. Podľa najnovších údajov CBRE sa objem investícií do hotelov v celej Európe zvýšil o 62 % na 9,9 miliardy eur, zatiaľ čo v segmente rezidenčných nehnuteľností vzrástol o 6 % na 18,3 miliardy eur. „Investičná nálada sa začína zlepšovať v celej Európe a ceny sa stabilizovali,“ uviedol Chris Brett, výkonný riaditeľ pre európske kapitálové trhy v CBRE.

Najväčší objem investícií vo výške 18,7 miliardy eur smeroval do kancelárskych nehnuteľností. V porovnaní s prvým polrokom 2023 vzrástol v nominálnom vyjadrení približne o 1 %. Podobný vývoj zaznamenali aj investície v maloobchodnom sektore, ktoré sa zvýšili o 1 % na 13,5 miliardy eur. Osem z desiatich najväčších európskych trhov vykázalo v prvom polroku 2024 rast investícií. Tento trend bol mimoriadne silný v Nemecku (+ 15 %) a Spojenom kráľovstve (+ 10 %).

Viac..  Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v septembri 2024 mierne znížila, v EÚ stagnovala

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

nehnutelnost

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, …

Consent choices