mlieko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EK: konzultácie vo WTO proti antisubvenčnému prešetrovaniu Číny v súvislosti s mliekom a mliečnymi výrobkami z EÚ

Komisia podala žiadosť o konzultácie v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Namieta proti antisubvenčnému prešetrovaniu dovozu určitých mliečnych výrobkov z EÚ, ktoré začala Čína. EÚ sa tak po prvýkrát rozhodla napadnúť prešetrovanie vo fáze jeho začatia.

Úniu k tomuto kroku podnietil čoraz častejšie sa opakujúci postup Číny, ktorá v krátkom čase iniciovala opatrenia na ochranu obchodu založené na sporných tvrdeniach a nedostatočných dôkazoch. Komisia tak potvrdzuje záväzok dôrazne obhajovať záujmy mliekarenského priemyslu EÚ a spoločnej poľnohospodárskej politiky pred nenáležitými konaniami. Komisia prešetrovania od začiatku veľmi pozorne sleduje a plne spolupracuje s výrobcami vyvážajúcimi z EÚ, ako aj s orgánmi členských štátov. Je odhodlaná plne využiť všetky dostupné právne prostriedky, aby priemysel EÚ ochránila pred zneužívaním nástrojov na ochranu obchodu.

Viac..  Orbán: EÚ smeruje k "studenej ekonomickej vojne" s Čínou

Konzultácie, o ktoré dnes EÚ požiadala, predstavujú prvý krok v konaniach WTO na urovnávanie sporov. Ak nepovedú k uspokojivému riešeniu, EÚ by mohla požiadať WTO, aby zriadila porotu, ktorá by o tomto prešetrovaní rozhodla.

O mam

Odporúčame pozrieť

Orban

Orbán: EÚ smeruje k „studenej ekonomickej vojne“ s Čínou

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok varoval, že Európska únia (EÚ) smeruje k „ekonomickej studenej …

Consent choices