metro
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V Londýne merali kvalitu vzduchu v metre. Zistenia vyrazili dych

LONDÝN / Tesné tunely, zlé odvetrávanie, kopa prachu a mikročastice z vlakových súprav. Toto všetko na vás čaká v najstaršom metre sveta. Londýnsky dopravný podnik si nechal vypracovať štúdiu o škodlivosti vzduchu. A výsledky sú desivé.

Vzduch v londýnskom metre je natoľko špinavý, že hodina strávená pod zemou je z hľadiska vystavenia organizmu škodlivým časticiam rovnaká ako celý deň strávený v uliciach britského hlavného mesta. Odhalila to nová štúdia. Tá napríklad zistila, že v niektorých staniciach metra je podľa meraní vzduch päťdesiatkrát znečistenejší ako na povrchu. Najhoršie sú na tom najhlbšie časti podzemnej dráhy. „Koncentrácie častíc na staniciach metra sú omnoho vyššie ako v ovzduší na povrchu,“ uvádza sa v štúdii.

Napríklad najnižšie položená je stanica Hampstead na svere Londýna, kde namerali v priebehu 10 dní koncentráciu nebezpečných prachových častíc PM 2,5 (častice menšie ako 2,5 mikrometra) na úrovni 492 mikrogramov na meter štvorcový. Pre porovnanie, v rušnej londýnskej ulici je priemer 16 mikrogramov, pričom Svetová zdravotnícka organizácia udáva, že denné koncentrácie by nemali presiahnuť 25 mikrogramov.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Londýnske metro je najstaršie na svete. Niektoré z 270 staníc boli vybudované už v roku 1863. V porovnaní s metrom iných krajín (napríklad s Moskvou, Budapešťou, alebo Prahou) sú londýnske stanice minimalistické, často pozostávajú len s nástupišťa a koľajiska.

Agentúra Reuters v nadväznosti na tento výskum uvádza, že vedecká štúdia z roku 2015 potvrdila, že každoročne zomrie na dôsledky dlhodobého pobytu v znečistenom prostredí takmer 9 500 obyvateľov Londýna.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

bilcik

Bilčík vedie misiu do Londýna, cieľom je zápas s dezinformáciami a hybridnými hrozbami

Vladimír Bilčík (EPP / Demokrati) v pondelok vycestoval do Londýna, kde ako spravodajca Osobitného výboru …

Consent choices