Miriam Lexmann
Miriam Lexmann, expertka na zahraničnú politiku. Foto: Roman Skyba.

Miriam Lexmann: Kedy má európska integrácia zmysel?

Prednedávnom som dostala otázku, či má dnes ešte význam presadzovať myšlienku zjednotenej Európy, keď stráca dôveru a podporu medzi občanmi, lebo cítia tlaky zmeniť jej smerovanie a podkopať to, na čom bola založená.

Ako prvá mi pri hľadaní odpovede napadla situácia krátko po 2. svetovej vojne. Miliónové straty na ľudských životoch, miliardové hospodárske škody a Európa rozťatá na dve polovice ostnatým drôtom. Presne v tejto situácii totiž nemecký kancelár Konrad Adenauer, francúzsky minister Robert Schuman a taliansky premiér Alcide De Gasperi kládli základy zjednotenia Európy. Verili, že nič z toho sa nezopakuje iba vtedy, ak si národy dokážu odpustiť historické krivdy a postaviť sa za jeden cieľ. Podarilo sa. Projekt Európskej únie priniesol tomuto kontinentu dovtedy nevídané dlhodobé obdobie mieru. Čo by teda na tú otázku odpovedali oni?

Sami počítali s tým, že integrácia sa nezaobíde bez chýb. Ale keď sa ich myšlienke podarilo dokázať to najťažšie a dovtedy málo predstaviteľné, teda nedopustiť ďalší vojnový celosvetový konflikt, nie je v tých základoch dosť sily aj na to ostatné? Dnes úlohou nie je odpovedať, či má alebo nemá spoločná Európa význam, ale uvedomiť si a pomenovať, čo je jej aktuálnou najväčšou výzvou.

Na jednom z posledných summitov Únie sa jej predstavitelia zhodli na štyroch bodoch – bezpečnosti, prosperite, boji proti nezamestnanosti, diskriminácii, chudobe a vylúčeniu a silnejšom postavení Európy vo svete. Jedno, druhé, tretie, aj štvrté však môže byť iba chceným vedľajším produktom iného zápasu, a to zápasu o hodnoty, na ktorých bola Európa postavená.

Cestu k tomu už svojho času v podstate pomenoval slávny spisovateľ G. B. Shaw, keď skonštatoval, že „pravdepodobne najvýznamnejšou sociálnou pomocou, ktorá môže byť poskytnutá kýmkoľvek pre túto zem a pre ľudstvo, je vytvorenie rodiny.“ Ide o jednoduchú a matematicky presnú rovnicu. Budúcnosť Európy je totiž naozaj súčtom ekonomicky silných rodín, ktoré majú dôstojné životné podmienky na to, aby sa mohli tešiť z každého daru života a sami ho mohli a chceli chrániť od momentu počatia, a všestrannej podpory spoločnosti pri starostlivosti o potomstvo. Je potrebné si uvedomiť aj to, že privádzanie detí na svet je základným predpokladom fungovania napríklad celého systému dôchodkového zabezpečenia. Kde nie sú deti, tam totiž o dvadsať rokov nie sú pracovné sily a a ani príjmy štátu. A nakoniec ani štát sám.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

Treba povedať, že Európania si to uvedomujú. Aj prieskumy Medzinárodného Republikánskeho Inštitútu ukazujú, že krach sociálneho zabezpečenia v dôsledku nízkej pôrodnosti je to, čo ľudom naháňa strach o ich budúcnosť a budúcnosť ich detí.

Napriek nízkej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu sú témy hodnôt, ľudskej dôstojnosti a ochrany rodiny jednými z tých, ktoré dlhodobo mobilizujú najviac. Bohužiaľ, práve preto existuje snaha zneužiť ich extrémistickými a antisystémovými silami, pre ktoré v skutočnosti nie sú viac ako reklamnými plagátmi, predávajúcimi úplne iný obsah. Ten je presným opakom toho, o čo zakladateľom myšlienky európskej integrácie išlo.

Európska integrácia je preto dnes rovnako potrebná ako na jej začiatku. Ale nie bez základov, vďaka ktorým priniesla Európe ten najväčší úspech – mier a prosperitu kontinentu. Bez nich nás to môže vrátiť akurát na začiatok, kde bude potrebné znova riešiť to, čo už raz ťažko vyriešené bolo. A prosperita, bezpečnosť a rast sa budú odkladať na neurčito.

Komentár pripravila Miriam Lexmann, expertka na zahraničnú politiku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurovoľby: ísť voliť znamená chrániť demokraciu

Európsky parlament spúšťa druhú fázu komunikačnej kampane, v ktorej zdôrazňuje dôležitosť účasti na voľbách a …

Consent choices