humanitarna pomoc
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ potrebuje minimálne 1,4 miliardy eur na núdzové situácie a katastrofy

Európsky mechanizmus civilnej ochrany bude na roky 2021-2027 potrebovať minimálne 1,4 miliardy eur.

Tento fond pomáha krajinám EÚ reagovať na núdzové situácie a katastrofy. Doteraz z neho bola poskytnutá pomoc pri zemetraseniach, požiaroch, záplavách a naposledy na evakuáciu občanov EÚ z Číny po prepuknutí epidémie koronavírusu.

Európska komisia navrhuje, aby mal Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej obrany na roky 2021-2027 rozpočet vo výške minimálne 1,4 miliardy eur. Parlamentný výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) túto sumu potvrdil vo svojom hlasovaní vo štvrtok 5. marca.

Poslanci tu žiadajú, aby boli peniaze jasne rozdelené na prevenciu, pripravenosť a samotnú pomoc, pričom na pripravenosť by malo byť vyčlenených oveľa viac zdrojov.

Európa potrebuje peniaze na záchranu životov

Tento systém vzájomnej pomoci bol zriadený v roku 2001. Od svojho vzniku bol aktivovaný viac ako 330-krát. Išlo o pomoc pri prírodných a človekom spôsobených katastrofách v EÚ i mimo nej, ako sú lesné požiare, povodne, znečistenie morí, zemetrasenia, hurikány, priemyselné nehody a iné krízové situácie.

Teraz počas epidémie koronavírusu sa použil na koordináciu a spolufinancovanie dodávok núdzových zdravotníckych potrieb do Číny a ochranného materiálu do Talianska.

Pomohol aj k repatriácii občanov EÚ z čínskej oblasti Wuhan a výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola zakotvená v japonskej Jokohame.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Ako lepšie reagovať na krízové situácie

Ak je členský štát postihnutý katastrofou, môže prostredníctvom tohto mechanizmu požiadať o pomoc. Túto pomoc koordinuje Európska komisia reakciu a pokrýva minimálne 75% dopravných a prevádzkových nákladov.

V roku 2019 EÚ vytvorila novú európsku rezervu – RescEU – na priamu pomoc v prípade, že zdroje vyčlenené členskými štátmi nie sú dostatočné.

Na obdobie 2021 – 2027 chcú poslanci vyčleniť väčšie množstvo finančných prostriedkov na pripravenosť, vrátane peňazí na nákup nového vybavenia a materiálov, ako sú napríklad protipožiarne lietadlá, špeciálne vodné čerpadlá, poľné nemocnice a špeciálne lekárske vybavenie.

Ďalšie kroky

Po hlasovaní v pléne začne parlament vyjednávať s ministrami členských štátov. Ide o súčasť hlasovania o Viacročnom finančnom rámci.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices