Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Koronavírus: Európska únia dostane ďalšie štyri milióny vakcín Pfizer/BioNTech

Európska komisia zabezpečila dohodu s americko-nemeckým konzorciom Pfizer-BioNTech o dodávke ďalších štyroch miliónov vakcín proti ochoreniu COVID-19. Podľa predsedníčky výkonného orgánu Európskej únie Ursuly von der Leyenovej to pomôže členským štátom v úsilí držať pod kontrolou šírenie nových mutácií koronavírusu.

„Vďaka ich cielenému použitiu tam, kde sú najviac potrebné, najmä v pohraničných regiónoch, tieto dávky taktiež pomôžu zabezpečiť alebo obnoviť voľný pohyb tovaru a osôb,“ uviedla 62-ročná nemecká politička.

Medzi rizikové ohniská nákazy na území EÚ, kde stúpa počet hospitalizácií, patria rakúsky región Tirolsko, department Moselle a obvod Nice vo Francúzsku, niektoré časti nemeckých spolkových krajín Bavorsko a Sasko či okolie talianskeho mesta Bolzano.

Komisia uviedla, že nové dávky budú tento mesiac k dispozícii pomerným spôsobom pre všetky členské štáty EÚ. Jej predstaviteľom sa nepáčia opatrenia niektorých krajín, ktoré v snahe spomaliť šírenie rôznych variantov obmedzili cestovanie a narušili tým princíp voľného pohybu v rámci 27-členného bloku.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Celkovo únia uzatvorila šesť zmlúv na viac ako dve miliardy dávok vakcín, aby zaočkovala 450 miliónov ľudí.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices