Vlajky Srbsko a EÚ. PHOTO: © European Union 2018

Europoslanci vyzvali Kosovo a Srbsko, aby normalizovali vzájomné vzťahy

Európsky parlament zdôrazňuje, že normalizácia vzťahov medzi Belehradom a Prištinou je prioritou a predpokladom pristúpenia oboch krajín k EÚ. V dvoch správach prijatých v stredu poslanci vyzývajú Srbsko a Kosovo, aby obnovili dialóg Belehrad-Priština a bezodkladne zabezpečili komplexnú, právne záväznú dohodu o normalizácii vzťahov na základe zásady vzájomného uznávania.

Srbsko sa musí zosúladiť so sankciami EÚ voči Rusku

Poslanci vo svojej správe o Srbsku tvrdia, že prístupové rokovania s Belehradom by mali pokročiť len vtedy, ak sa krajina zosúladí so sankciami EÚ voči Rusku a dosiahne významný pokrok v reformách súvisiacich s EÚ. Konkrétne sa v správe uvádza pokrok v oblasti právneho štátu a základných práv, fungovania demokratických inštitúcií a záväzku k spoločným európskym právam a hodnotám. Poslanci zdôrazňujú význam zosúladenia so spoločnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou EÚ, najmä pokiaľ ide o ruskú vojnu proti Ukrajine.

Dezinformácie a šírenie rétoriky zameranej proti EÚ

EÚ je hlavným politickým a hospodárskym partnerom Srbska a zďaleka najväčším darcom, hovoria poslanci. Obávajú sa nedávneho poklesu verejnej podpory členstva Srbska v EÚ, ktorý je podľa nich výsledkom dlhodobej protieurópskej/proruskej politickej rétoriky šírenej prostredníctvom vládou kontrolovaných médií a vládnych úradníkov. Podľa poslancov je to tiež dôsledok hrubého zlyhania vládnych predstaviteľov pokiaľ ide o vyrovnanie sa s minulosťou Srbska.

Poslanci chcú, aby EÚ prehodnotila rozsah svojej finančnej pomoci Srbsku, ak bude pokračovať podpora protidemokratickej politiky, a vyzývajú Európsku komisiu, aby zabezpečila, že všetky výdavky EÚ budú plne v súlade s vlastnými strategickými cieľmi a záujmami EÚ. Správu o Srbsku prijali poslanci 508 hlasmi za, pričom 76 členov hlasovalo proti a 37 sa hlasovania zdržalo.

Kosovo: Dobré výsledky v boji proti korupcii, ale potrebné sú zlepšenia v súdnictve

Poslanci vítajú žiadosť Kosova o členstvo v EÚ a uzavretie dlho očakávanej dohody, ktorá občanom prinesie liberalizáciu vízového režimu. Uznávajúc úspechy Kosova v reformách súvisiacich s EÚ ako je boj proti organizovanej trestnej činnosti a korupcii poslanci zároveň zdôrazňujú, že tempo prístupového procesu bude závisieť od pokroku v oblasti právneho štátu, základných práv a zlepšenia právneho poriadku krajiny.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrujú poľutovanie nad tým, že iniciatívy na zapojenie srbskej komunity do politických, sociálnych a hospodárskych štruktúr Kosova sú naďalej veľmi obmedzené a vyzývajú kosovskú vládu a zástupcov kosovských Srbov, aby prekonali rozdiely medzi komunitami. Správa o Kosove bola prijatá 452 hlasmi za, pričom 87 členov hlasovalo proti a 76 sa zdržalo hlasovania.

Vyhlásenia spravodajcov

Spravodajca pre Srbsko Vladimír Bilčík (EPP, Slovensko) uviedol: „Táto správa poskytuje kritiku a zároveň podporuje cestu Srbska k EÚ, ku ktorej sa jeho vedúci predstavitelia zaviazali po voľbách v roku 2022. Vítam návrat opozície do srbského národného zhromaždenia. Srbsko sa musí zosúladiť s vonkajšími vzťahmi EÚ, pokračovať v domácich reformách a normalizovať vzťahy s Prištinou. Ak to Belehrad dosiahne, bude to spoločný európsky úspech.“

Spravodajkyňa pre Kosovo Viola von Cramon-Taubadel (Zelení/ESA, Nemecko) uviedla: „Sme radi, že dlho očakávaná liberalizácia vízového režimu začne pre občanov Kosova platiť od 1. januára 2024. V správe sa tiež jasne vyzýva na úplné vykonávanie všetkých príslušných dohôd v rámci dialógu medzi Srbskom a Kosovom vrátane zriadenia Spoločenstva/Združenia srbských samospráv. Skutočne dúfam, že Ochridská dohoda prinesie Kosovu výhody a prispeje k ďalšej normalizácii vzťahov so Srbskom.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices