simecka
PHOTO: FB Michal Šimečka

M. Šimečka: Mladí nevidia svoju budúcnosť na Slovensku, musíme to zmeniť

Každý rok študuje v zahraničí asi 30-tisíc mladých ľudí zo Slovenska, a mnohí sa už nikdy nevrátia, upozornil podpredseda Európskeho parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Hnutie po sérii debát so stovkami mladých ľudí predstavilo program, ktorým chce tento trend zvrátiť.

“Všade, kde sme boli, v Košiciach, v Banskej Bystrici, v Bratislave i v Brne nám mladí ľudia opakovali jedno – niektoré témy už neznesú odklad. Napriek tomu majú pocit, že väčšina politikov a političiek nedostupné bývanie, klimatickú krízu či duševné zdravie prehliada,” uviedla tímlíderka PS pre mladých Tamara Stohlová.

Ďalšími kritickými oblasťami sú podľa Stohlovej rovnosť pre všetkých a vzdelávanie. “Absolútnym minimom musí byť napríklad dorovnanie platov pedagógov a pedagogičiek na priemernú úroveň vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ale aj schválenie klimatického zákona. Zároveň potrebujeme systematické zmeny v oblastiach ako je dostupnosť nájomného bývania či starostlivosť o duševné zdravie,” podčiarkla Stohlová.

“Mladá generácia si želá Slovensko, ktoré im zabezpečí kvalitný život aj popri štúdiu a možnosť osamostatniť sa od svojich rodičov v čase, keď sa na to budú cítiť. Preto presadzujeme koniec neplatených stáží, prehľadnejšie sociálne štipendiá a študentské pôžičky, ale najmä súbor opatrení pre lepšiu dostupnosť bývania,” vysvetlila expertka PS na sociálne témy Lucia Plaváková.

Zo Slovenska každoročne odchádza pätina študentov a študentiek. Ako uviedol predseda PS Šimečka, je to druhé najhoršie číslo v rámci OECD a päťnásobne viac, ako vo vyspelých krajinách. “Ale nemusí to tak zostať, ak z tejto témy urobíme prioritu – nielen táto úradnícka vláda, ale aj všetky, čo po nej budú nasledovať. V PS spravíme všetko preto, aby aj mladí ľudia videli na Slovensku svoju budúcnosť,” zdôraznil predseda PS Šimečka.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

Šimečka reagoval aj na premiéra Ódora, keď vyzdvihol to, že si tému návratu mladých ľudí na Slovensko dal ako jednu z priorít jeho vlády. “Sme radi, že tento problém si uvedomila aj úradnícka vláda, a premiér Ódor ju považuje za prioritu. Je to totiž problém, ktorý sa nedá ďalej odkladať a úradnícka vláda môže odviesť prácu, na ktorú budúca vláda bude môcť nadviazať,” uzavrel.

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices