europska centralna banka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

ECB: Vyššie úrokové sadzby testujú odolnosť domácností a firiem

Vyššie úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) v rámci jej boja proti inflácii „testujú odolnosť“ domácností a firiem v eurozóne, keďže sa sprísňujú úverové podmienky. Banka to uviedla v stredu vo svojej správe o finančnej stabilite (Financial Stability Review). TASR informáciu prevzala z AFP. „Keďže sprísňujeme menovú politiku, aby sme znížili vysokú infláciu, môže to odhaliť zraniteľnosť finančného systému,“ uviedol viceprezident ECB Luis de Guindos vo vyhlásení pripojenom k ​​Financial Stability Review.

ECB od júla 2022 zvýšila svoje kľúčové úrokové sadzby o bezprecedentných 3,75 percentuálneho bodu v snahe spomaliť rýchlo rastúce spotrebiteľské ceny v 20-člennej eurozóne. Hoci sa podmienky v ekonomike regiónu „mierne zlepšili“ a ceny energií klesli, vyššie náklady na pôžičky a prísnejšie úverové podmienky testujú odolnosť firiem, domácností a štátov eurozóny, uvádza sa v správe, ktorú banka vydáva dvakrát ročne.

Dopyt po nových úveroch, najmä hypotékach, v 1. štvrťroku 2023 prudko klesol. Súčasná korekcia na trhoch s nehnuteľnosťami by sa pritom mohla zmeniť na neriadenú, chaotickú, ak by vyššie úrokové sadzby z hypoték čoraz viac znižovali dopyt, varovala správa. Finančné trhy a investičné fondy sú tiež zraniteľné voči chaosu, a to najmä v prípade obnovených obáv z recesie, pripomenula ECB. Uviedla tiež, že banky v eurozóne sa dobre vyrovnali s otrasmi, ktoré vyvolal kolaps niekoľkých amerických veriteľov a nútené prevzatie švajčiarskej Credit Suisse zo strany UBS v marci, najmä vďaka ich „silným kapitálovým a likviditným pozíciám“. „Tieto udalosti poslúžili ako silná pripomienka toho, že je dôležité zabezpečiť, aby základy bankového systému boli zdravé,“ povedal de Guindos.

Viac..  Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Správa však varovala, že banky v eurozóne „budú možno musieť vyčleniť viac prostriedkov na pokrytie strát vzhľadom na zhoršujúcu sa kvalitu úverového portfólia, zatiaľ čo nižšie objemy úverov v dôsledku vyšších úrokových sadzieb by mohli zasiahnuť ich ziskovosť„. „Výhľad finančnej stability eurozóny zostáva krehký,“ konštatuje správa. Inflácia v eurozóne dosiahla v apríli 7 %, čo je stále vysoko nad cieľom ECB, ktorým je inflácia na úrovni 2 %. Ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb centrálnej banky sa očakáva v júni.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices