horucavy
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Copernicus EÚ: Júl bol najteplejším mesiacom v histórii meraní

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v dejinách meraní na Zemi, potvrdila v utorok Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie. Priemerná teplota vzduchu dosiahla 16,95 stupňa Celzia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Tohtoročný júl bol o 0,33 stupňa Celzia teplejší než júl v roku 2019, keď priemerná teplota dosahovala 16,63 stupňa Celzia. To bolo dovtedajšie maximum. „Tento mesiac bol o 0,72 stupňa Celzia teplejší než priemer pre júl v rokoch 1991 – 2020,“ uvádza Copernicus. Teplota v júli 2023 bola tiež v priemere o 1,5 stupňa vyššia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Copernicus dodáva, že celosvetový priemer pre rok 2023 je tretí najvyšší v histórii meraní. Priemerná teplota je tento rok zatiaľ o 0,43 stupňa Celzia vyššia než bol priemer medzi rokmi 1991 – 2020.

Tento rok počas júla na celom svete zaznamenali vlny horúčav a požiare. „Vlny horúčav zaznamenali vo viacerých regiónoch na Severnej pologuli vrátane južnej Európy. Vyššie ako priemerné teploty sa vyskytli aj v niekoľkých juhoamerických krajinách a v okolí Antarktídy,“ uvádza Copernicus. Z dôvodu globálneho otepľovania, ktoré od konca 19. storočia dosiahlo 1,2 stupňa Celzia, budú vlny horúčav ešte intenzívnejšie a dlhšie a budú sa vyskytovať častejšie. Rovnako silnejšie budú aj iné extrémne prejavy počasia ako sú búrky a povodne.

Viac..  Komisia spúšťa informačnú kampaň o rizikách dezinformácií pred eurovoľbami

Monitorovacia služba EÚ okrem toho poukazuje na to, že teplota hladiny oceánov dosiahla 30. júla 20,96 stupňa Celzia, čo je tiež zatiaľ najviac. Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný v marci 2016, keď teplota hladiny oceánov dosiahla 20,95 stupňa Celzia. „Boli sme svedkami toho, ako celosvetová teplota vzduchu a hladiny oceánov dosiahla v júli nové rekordy. Tieto rekordy majú strašné následky pre ľudí i planétu,“ uviedla námestníčka riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová. „Aj keď to je len dočasné, stále to potvrdzuje naliehavosť vyvíjať ambiciózne úsilie s cieľom znižovať celosvetovo emisie skleníkových plynov, ktoré sú hnacou silou týchto rekordov,“ dodáva Burgessová.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

klima, oteplovanie

Apríl bol najteplejší v histórii meraní. Európa sa zohrieva najrýchlejšie zo všetkých kontinentov

Tohtoročný apríl bol najteplejším štvrtým mesiacom roka od začiatku meraní a jedenástym najteplejším mesiacom v …

Consent choices