Kamióny, hranica, kolóna. FOTO TASR - Roman Hanc

Ministerstvo dopravy rieši situáciu na ukrajinských hraniciach, slovenskí dopravcovia sa búria

Zástupcovia Ministerstva dopravy SR v stredu diskutovali s predsedom UNAS Stanislavom Skalom. Témou rozhovoru bola situácia na hraniach s Ukrajinou a ďalší postup pri jej riešení.

Aktuálne platné pravidlá, ktoré od ukrajinských dopravcov nevyžadujú povolenia na prepravu v rámci EÚ, podľa slovenských dopravcov deformujú trh a znižujú konkurencieschopnosť našich firiem. Vedenie ministerstva vníma ich problémy, a preto vyjadrilo podporu ich požiadavke na opätovné zavedenie systému povoleniek. Aktuálne platí dohoda v rámci celej EÚ, že sa povolenky nebudú vyžadovať do 30. 6. 2024.

Rezort dopravy požiadal UNAS, aby nateraz neblokovali hraničné priechody a zároveň dopravcov informoval o ďalších krokoch. Okrem námatkových kontrol z minulého týždňa sa situáciu snaží vyriešiť aj diplomatickou cestou. Zástupcovia ministerstva v stredu rokovali s námestníkom ukrajinského ministra dopravy a na toto stretnutie už v najbližších dňoch nadviaže aj rokovanie ministrov dopravy Slovenska a Ukrajiny.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

„Verím, že sa nám situáciu podarí vyriešiť tak, aby boli slovenskí dopravcovia spokojní. Tému opätovného zavedenia systému povoleniek otvoríme aj na rokovaní ministrov dopravy v Bruseli začiatkom decembra. Snažíme sa získať aj podporu iných krajín, ktorých sa tento problém dotýka. Už dnes vieme povedať, že náš postoj zdieľa Maďarsko a podobné signály máme aj z ďalších krajín,“ opísal ďalšie kroky minister dopravy SR Jozef Ráž ml.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál o Ukrajine: Cesta k členstvu v EÚ je zložitý proces, ktorý ponúka veľké podnikateľské príležitosti

Samit “Mind Entrepreneur” v Kyjeve. 🇪🇺🇺🇦 Som veľmi rád, že som mal tú česť prednášať …

Consent choices