polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia schválila prvú modifikáciu pre slovenských poľnohospodárov

Európska komisia (EK) informovala, že v piatok 1. decembra schválila prvú modifikáciu strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) na obdobie 2023-2027. Okrem zmeny definície aktívneho poľnohospodára sú súčasťou schválenej modifikácie aj ďalšie návrhy, ktoré vyplynuli z požiadaviek partnerov v rámci aplikačnej praxe. Ide o návrhy v rámci noriem dobrého poľnohospodárskeho a environmentálneho stavu (GAEC), ekoschém, agrolesníckych systémov a sektorových intervencií.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč inicioval počas zasadnutia Rady ministrov pôdohospodárstva v Bruseli bilaterálne stretnutie s eurokomisárom pre pôdohospodárstvo Januszom Wojciechowskim, na ktorom ho požiadal o čo najrýchlejšie odsúhlasenie prvej modifikácie, a nie až na záver kalendárneho roka. „Je to mimoriadne dôležitá a dobrá správa pre Slovensko a slovenských poľnohospodárov. Som rád, že poľský eurokomisár Wojciechowski prijal moje návrhy a modifikácia bola schválená už k 30. novembru 2023. Zmeny majú za cieľ zefektívnenie procesov a schém pre poľnohospodárov. Po schválení prvej modifikácie začneme prípravu na procesovanie druhej modifikácie,“ doplnil Richard Takáč.

Viac..  Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Súčasťou procesu modifikácie, ktorý trval viac ako trištvrte roka, boli negociácie s Európskou komisiou, ale aj so socioekonomickými partnermi. Na schválení modifikácie sa minister Takáč podieľal aj na nedávnom stretnutí európskej komisie agroministrov AGRIFISH v Bruseli. Týmto rozhodnutím sa schvaľuje zmena strategického plánu SPP Slovenskej republiky na roky 2023 – 2027, ktorý sa týka podpory financovanej z Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Spoločná agropolitika EÚ by sa mala podľa kandidátov na europoslacov zrevidovať

Spoločná poľnohospodárska politika (CAP) EÚ by sa mala revidovať, priame platby pre slovenských farmárov by …

Consent choices