marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Komisia sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov týkajúcu sa konope

Komisia sa rozhodla čiastočne zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom Európska iniciatíva týkajúca sa konope.

Organizátori vyzývajú Komisiu, aby:

  1.  zvolala transeurópske zhromaždenie občanov, ktoré by bolo venované politikám v oblasti konope vrátane sankcií a konzistentnosti politík členských štátov;
  2. podporila prístup ku konope na lekárske účely a umožnila prepravu konope a konopných derivátov predpísaných na terapeutické účely s cieľom zabezpečiť maximálne využívanie práva na zdravie a
  3. vyčlenila potrebné zdroje na výskum konope na terapeutické účely.

Komisia dospela k záveru, že iniciatívu možno zaregistrovať len v súvislosti s druhým a tretím cieľom, keďže len tieto ciele spĺňajú požiadavky na registráciu. Komisia musela zamietnuť registráciu prvého cieľa iniciatívy, pretože predloženie návrhu právneho aktu v tejto veci nepatrí do právomoci Komisie.

Komisia zatiaľ neanalyzovala obsahovú stránku týchto návrhov. Rozhodnutie o registrácii iniciatívy, pokiaľ ide o jej druhý a tretí cieľ, má právnu povahu a nemá vplyv na konečné právne a politické závery Komisie týkajúce sa tejto iniciatívy ani na opatrenia, ktoré by prípadne zamýšľala prijať v prípade, že iniciatíva získa potrebnú podporu.

Čiastočná registrácia pozostáva z dvoch fáz. V prvej fáze boli organizátori vyzvaní, aby zmenili svoju pôvodnú iniciatívu s prihliadnutím na predbežné posúdenie Komisie.

Ďalší postup

Po dnešnej čiastočnej registrácii majú organizátori šesť mesiacov na začatie zbierania podpisov. Ak niektorá európska iniciatíva občanov získa do jedného roka milión vyhlásení o podpore aspoň zo siedmich rôznych členských štátov, Komisia sa ňou bude musieť zaoberať. Jej úlohou bude rozhodnúť, či v súvislosti s iniciatívou bude ďalej konať alebo jej nevyhovie. Toto rozhodnutie musí Komisia odôvodniť.

Viac..  Európska komisia schválila akvizíciu US Steel spoločnosťou Nippon Steel

Súvislosti

Európska iniciatíva občanov bola zavedená Lisabonskou zmluvou ako nástroj občanov na ovplyvňovanie tvorby politík. Oficiálne je k dispozícii od apríla 2012. Milión občanov pochádzajúcich aspoň zo siedmich členských štátov EÚ môže po formálnom zaregistrovaní európskej iniciatívy občanov touto cestou vyzvať Európsku komisiu, aby navrhla právne akty v oblastiach, v ktorých má právomoc konať. Iniciatíva je prípustná, ak spĺňa tieto podmienky: 1 navrhovaná iniciatíva nesmie zjavne prekračovať rámec právomoci Komisie predložiť návrh právneho aktu, 2. nesmie predstavovať zjavné zneužitie práva, byť zjavne neopodstatnená ani šikanujúca, ani 3. nesmie byť zjavne v rozpore s hodnotami Únie.

Ide o prvú čiastočnú registráciu európskej iniciatívy občanov od januára 2020, keď sa začalo uplatňovať nové nariadenie o európskej iniciatíve občanov. Od začiatku fungovania európskej iniciatívy občanov Komisia zaregistrovala 110 iniciatív.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Pojednávanie na Okresnom súde v Trnave prinieslo nový rozsudok v tomto skoro 3 roky ťahajúcom …

Consent choices