Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Ruský štát a Vladimír Putin osobne nesú trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho oponenta Alexeja Navaľného.

Európsky parlament dôrazne odsudzuje vraždu Alexeja Navaľného a plne podporuje Júliu Navaľnú v jej odhodlaní pokračovať v jeho práci. V rezolúcii prijatej vo štvrtok poslanci zdôrazňujú, že plnú trestnú a politickú zodpovednosť za Navaľného smrť nesie ruský štát a najmä jeho prezident Vladimír Putin, ktorý by mal byť braný na zodpovednosť. Poslanci varujú, že zabitie Alexeja Navaľného je ďalším znakom rastúcej a systematickej represie v Rusku a požadujú nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrovanie jeho vraždy s cieľom odhaliť pravdu, zabezpečiť zodpovednosť a spravodlivosť.

Podľa rezolúcie je ruský politický systém kontrolovaný konsolidovaným autoritárskym režimom s rozmáhájúcou sa korupciou, ktorý využíva zmanipulované voľby, aby navodil zdanie demokracie a sústreďuje všetku moc v rukách Vladimíra Putina.

Je potrebné podporovať demokratickú opozíciu v Rusku, tvrdia poslanci

Zdôrazňujúc, že ruský ľud nemožno zamieňať s „vojnychtivým, autokratickým a kleptokratickým režimom Kremľa“, poslanci vyjadrujú solidaritu so všetkými tými v Rusku i mimo neho, ktorí napriek zámerne brutálnym represiám a vážnym osobným dôsledkom naďalej nachádzajú odvahu hovoriť pravdu.

Podľa poslancov Alexej Navaľný stelesňoval boj za slobodu Ruska a za demokraciu v Rusku svojím snom o „krásnom Rusku budúcnosti“. Poslanci vyzvali EÚ a jej členské štáty, aby naďalej preukazovali neprekonateľnú solidaritu a aktívne podporovali nezávislú ruskú občiansku spoločnosť a demokratickú opozíciu.

Takisto naliehavo vyzvali členské štáty, aby zintenzívnili svoje úsilie o nájdenie uskutočniteľných spôsobov oslobodenia tých, ktorú sú uväznení a potláčaní, najmä chorých alebo politických väzňov, ktorí boli mučení, vrátane možnej výmeny väzňov.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Podpora Ukrajiny je najlepšou odpoveďou pre Kremeľ

Od začiatku rozsiahlej invázie Ruska na Ukrajinu v roku 2022 ruské orgány zintenzívnili represie voči opozičným hlasom v krajine, varujú poslanci, ktorí chcú, aby EÚ, jej členské štáty a podobne zmýšľajúci partneri na celom svete pokračovali v politickej, hospodárskej, finančnej a vojenskej podpore Ukrajiny, čo je podľa nich najlepšia odpoveď na súčasné represívne a agresívne praktiky kremeľského režimu. Rozhodujúce víťazstvo Ukrajiny môže viesť ku skutočným zmenám v Ruskej federácii, najmä k deimperializácii, dekolonializácii a refederalizácii, ktoré sú nevyhnutnými podmienkami na nastolenie demokracie v Rusku.

Parlament vyzýva Komisiu, a najmä Európsku službu pre vonkajšiu činnosť, aby vypracovali proaktívnu dlhodobú strategickú politiku voči Rusku, ktorá bude účinne reagovať na súčasnú realitu vzťahov medzi EÚ a Ruskom, situáciu v oblasti ľudských práv v Rusku a na potrebu podpory ruskej občianskej spoločnosti a zástupcov opozície v exile. Uznesenie bolo prijaté 506 hlasmi za, 9 hlasov bolo proti a 32 sa hlasovania zdržalo.

O mam

Odporúčame pozrieť

P. Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. …

Consent choices