Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: © FB MB

M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Sektor budov má kľúčový potenciál pre napĺňanie európskych environmentálnych cieľov. V nadväznosti na dohodu o revízii smernice o energetickej hospodárnosti budov dnes poslanci Európskeho parlamentu hlasujú o konkrétnych plánoch na znižovanie energetickej spotreby a emisií skleníkových plynov.

Nové pravidlá znamenajú pre krajiny aj povinnosť obnovovať väčšie množstvo budov s najhoršou hospodárnosťou. „Príkladom by mali ísť verejné budovy, na ktorých obnovu preto potrebujeme čo najskôr vyčleniť dostatok finančných zdrojov. Záujem je veľký a využiť na to môžeme napríklad prostriedky z fondov Európskej únie,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

V prípade rodinných domov má slovenský Plán obnovy a odolnosti v rámci samostatného komponentu vyčlenených viac ako pol miliardy eur určených na ich rekonštrukciu. „Vďaka neschopnosti minulých vlád, neprávnemu nastaveniu podmienok a ignorovaniu potrieb najzraniteľnejších skupín obyvateľstva sme však v situácii, že stanovený míľnik máme aktuálne splnený ani nie na jedno percento,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Investície do energetickej hospodárnosti budov sú pritom dôležité aj z hľadiska podpory ekonomiky a jej rastu. „Okrem iného totiž zabezpečia aj vytváranie kvalitných a udržateľných pracovných miest,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Europoslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov …

Consent choices