Europarlament
Rokovanie v Európskom parlamente s investigatívnymi novinármi. PHOTO: Europarl.europa.eu

Europoslanci ocenili prácu investigatívnych novinárov a ohlasovateľov

Ohlasovatelia by mali byť chránení nielen keď pomôžu odhaliť nelegálne aktivity, ale aj keď upozornia na správanie v rozpore s verejným záujmom. Členské krajiny by mali byť otvorenejšie v otázke daňových nariadení, pričom štátom, ktoré sa dopustia podvodov by mali byť udelené sankcie. Tieto opatrenia navrhol Richard Brooks z  Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov počas rokovania osobitného daňového výboru EP.

Novinári, ktorí sa zaoberali odhaľovaním daňových únikov nadnárodných spoločností diskutovali o ochrane ohlasovateľov na  pôde Európskeho parlamentu.

Niekoľko poslancov EP vyjadrilo osobitnú podporu francúzskemu novinárovi Edouardovi Perrinimu, ktorý je v Luxembursku trestne stíhaný za odhalenie tajných daňových únikov vo veľkovojvodstve. Poslanci označili toto konanie za škandalózne.

Perrin odhalil tajné postupy už v roku 2011 a 2012, ale politické orgány nijako nereagovali, až kým nedošlo k zverejneniu tkz. Luxleaks v novembri 2014. Podľa novinára je škoda. že „právne obvinenia sú vznesené proti ľuďom, ktorí odhalia tieto praktiky a nie proti tým, ktorí sú v nich zapojení“. Za ďalší problém označil slabú ochranu, pretože rozsudky sú považované za „legálne“.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Podľa členov konzorcia by si daňové orgány mali overiť, či spoločnosť má aj vedľajšie činnosti, ktoré by potenciálne mohli viesť k daňovým únikom. Avšak priznal, že to bude náročné vzhľadom na nedostatok daňových orgánov členských štátov.

Kristof Clerix, tiež člen konzorcia, uviedol, že po odhalení dokumentov Luxleaks a Swissleaks práca priťahuje čoraz viac informátorov. Varoval však že, tkz whistleblowing nie je dobrým kariérnym ťahom, pretože väčšina z nich skončí s finančnými ťažkosťami. „Možno by ste mali rozmýšľať nad finančnými oceneniami aké majú v Spojených štátoch,“ navrhol v súvislosti s ocenením, ktoré udeľuje americká Internal Revenue Service za odhalenie nelegálneho daňového plánovania.

O jac

Odporúčame pozrieť

Monika Benova

Monika Beňová vysvetľuje nové pravidlá v prípade ochrany zamestnancov, ak sú vystavení šikane

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU. Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices