Aktualizované: Barrosova posledná Správa o stave EÚ pred voľbami 2014

barroso
José Manuel Barroso dnes ráno predniesol svoju poslednú Správu o stave únie pred voľbami do Európskeho parlamentu 2014. Celkovo sa dá povedať, že bol optimista. Tvrdí, že najhoršie prekážky a dozvuky krízy už Európa prekonala. Podľa neho Únia bojovala a bojuje s krízou správnym spôsobom.  Všetko by malo byť teraz naštartované tak, že sa už nevráti.
Napriek prognózam, že Grécko opustí eurozónu, je všetko inak, zdôraznil Barroso. Dokonca pribudne nový člen – Lotyšsko. Spravodlivo ale dodal, že finančné trhy situáciu až tak ružovo nevidia. Stabilitu by mali trhom dodať vlády jednotlivých krajín.
Za dve hlavné priority EÚ pre najbližšie obdobie a nastávajúce voľby považuje boj s nezamestnanosťou a podporu ekonomického rastu. Podľa predsedu Európskej komisie je súčasná úroveň nezamestnanosti neúnosná a neudržateľná, ekonomicky i politicky. Treba preto vyčleniť ďalšie financie na zlepšenie zamestnanosti v krajinách Únie.  Ďalším dôležitým cieľom je teraz dokončiť bankovú úniu a jednotný digitálny trh. Už zajtra bude EP hlasovať o vzniku jednotného bankového dohľadu.
V dnešnom prejave sa José Manuel Barroso dotkol aj situácie v Sýrii. Pripomenul dlhodobé presvedčenie Únie, že konflikt treba riešiť politicky.
Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

O nin

Odporúčame pozrieť

Deň Európy v roku európskych volieb: Oslavy narodenín EÚ v Košiciach a Bratislave

·       Deň Európy v Košiciach: 7. máj 2024 od 10.00 do 22.00 hod. ·       téma: 20 rokov Slovenska …

Consent choices