Začala sa „mliečna vojna“? Rusko zastavilo dovoz mliečnych výrobkov z Litvy, EÚ žiada vysvetlenie

mlieko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ruský úrad na ochranu spotrebiteľa nariadil zákaz dovozu mliečnych produktov z Litvy. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Litva, ktorá je v súčasnosti predsedníckou krajinou EÚ, sa v ostatných mesiacoch dostala do otvoreného sporu s Moskvou svojím diplomatickým úsilím o nadviazanie užších vzťahov medzi Bruselom a postsovietskymi republikami usilujúcimi sa o vstup do EÚ.

„Po preverovaní mliečnych výrobkov vyrobených v Litovskej republike sme odhalili mnohé porušenia legislatívy týkajúcej sa práv spotrebiteľa, ako aj v oblasti ochrany zdravia a prevencie,“ uvádza sa v správe spotrebiteľského úradu Rospotrebnadzor.

Šéf úradu Gennadij Oniščenko podľa RIA Novosti vysvetlil, že podiel mliečnych výrobkov z Litvy na ruskom trhu je zanedbateľný a ich nedostatok nebude predstavovať pre spotrebiteľa nijaký problém. „Pre ruskú ekonomiku to nie je dôležité. Litva nás neovplyvňuje,“ povedal Oniščenko. Od septembra uplatňujú ruské úrady prísnejšie colné kontroly na rusko-litovských hraniciach, čo firmám z členskej krajiny EÚ spôsobuje omeškanie v plnení svojich záväzkov a miliónové škody.

Litovská prezidenta Dalia Grybauskaite vo svojom vystúpení v pléne Valného zhromaždenia OSN koncom septembra vyhlásila, že „mliečna vojna“ vedená Moskvou je pokusom Ruska vyvinúť tlak na Litvu a jej zahraničnú politiku.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa vyhrocujú najmä s blížiacim sa novembrovým summitom Východného partnerstva vo Vilniuse, na ktorom sa očakáva podpísanie Asociačnej dohody EÚ s viacerými postsovietskymi republikami, najmä Ukrajinou a Moldavskom.

EÚ žiada od Ruska oficiálne vysvetlenie

Európska únia vyzvala Ruko, aby objasnilo svoj postoj ohľadom zákazu dovozu litovských mliečnych výrobkov, k čomu dochádza na pozadí rastúceho napätia medzi Vilniusom a Moskvou.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Frederic Vincent, hovorca komisára EÚ pre zdravie Tonia Borga, dnes v Bruseli upozornil, že podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), akékoľvek reštriktívne obmedzenie zo zdravotných dôvodov musí byť odôvodnené s poukázaním na jasné riziká a prijímané opatrenia musia byť primerané tomuto riziku.

„Komisia vyzýva Rusko na primerané opatrenia po zistení možných odchýlok od ruských hygienických noriem,“ opísal Vincent pozíciu EÚ.

Hovorca EK Vincent však zdôraznil dôveru európskej exekutívy ohľadom bezpečnosti litovských mliečnych výrobkov a dodal, že Európska komisia nebola oficiálne informovaná o povahe obáv vyjadrených zo strany ruských úradov.

„Potravinový bezpečnostný systém v EÚ zabezpečuje vysokú mieru ochrany spotrebiteľov,“ uviedol Vincent. A pripomenul mnohé rozdiely medzi normami platnými v EÚ a v Rusku. Poukázal na to, že EÚ sa domnieva, že niektoré ruské normy sú zbytočne prísne a idú nad rámec toho, čo je z hľadiska vedy nevyhnutné na ochranu spotrebiteľov.

 

O red

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices