V EÚ operuje 4000 zločineckých organizácií. Manipulácia športových zápasov má byť trestným činom

mafia
PHOTO: Flickr.

Európsky parlament vo svojom akčnom pláne EÚ na obdobie 2014-2019 navrhol opatrenia na boj proti organizovanému zločinu, korupcii a praniu špinavých peňazí. Čelné postavenie v nich zaujíma zabavenie finančných aktív organizovaného zločinu a zakročenie proti jeho zdrojom príjmov. Odhaduje sa, že v EÚ operuje asi 4000 medzinárodných zločineckých organizácií.

„Náklady existencie mafie, ktoré sa ťažko odhadujú, sa pohybujú medzi 4 a 5 percentuálnymi bodmi HDP pre samotnú EÚ,“ uviedol spravodajca EP Salvatore  Iacolino (EĽS, IT). Uznesenie, za ktoré hlasovalo 526 poslancov (25 bolo proti a 86 sa zdržalo), predstavuje podľa neho „zoznam konkrétnych krokov, ktoré by mali byť realizované v priebehu nasledujúceho volebného obdobia. Ide o spoločnú úlohu pre trestné systémy,“ dodal.

Podľa údajov Europolu sa počet medzinárodných zločineckých organizácií pôsobiacich v EÚ v roku 2013 odhadoval na 3600, pričom 70% má členov z rôznych krajín.

Ochrana financií v EÚ

Podľa poslancov by hospodárske subjekty právoplatne odsúdené za organizovanú trestnú činnosť, korupciu alebo pranie peňazí mali byť v celej EÚ vylúčené z účasti na verejných zakázkach. Právoplatne odsúdené osoby by sa nemohli uchádzať o verejnú funkciu alebo ju zastávať.

Poslanci v uznesení zopakovali svoju dlhodobú žiadosť na zriadenie úradu európskeho verejného žalobcu, ktorý by koordinoval národné vyšetrovanie a bojoval so zločinmi proti finančným záujmom EÚ. Úrad by mal byť vybavený nevyhnutnými ľudskými a finančnými zdrojmi, zdôraznili poslanci.

Podľa Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) predstavujú príjmy z nezákonnej činnosti na celosvetovej úrovni približne 3,6% celosvetového HDP. Komisia odhaduje, že škody spôsobené korupciou predstavujú len v Únii približne 120 miliárd eúr ročne, teda 1,1% HDP EÚ.

Zakročiť proti zločinu

Za účelom ochrany finančných záujmov EÚ je kľúčové zakročiť účinnejšie proti aktívam organizovaného zločinu, uvádzajú poslanci a vyzývajú na zrušenie bankového tajomstva a odstránenie daňových rajov v EÚ. Tiež navrhujú, aby bol majetok zabavený z trestnej činnosti využívaný na sociálne ciele.

Zastaviť obchodovanie s ľuďmi

Poslanci s cieľom zastaviť obchodovanie s ľuďmi a nútenú prácu požadujú prísnejšie tresty pre osoby, ktoré sú zapletené do obchodu s ľuďmi a lepšiu ochranu ich obetí. Boj proti nútenej práci by sa mal podľa nich zamerať na miesta, kde sa využíva lacná pracovná sila.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Obchodovanie s ľuďmi prináša každoročné zisky v odhadovanej výške 25 miliárd eúr a týka sa všetkých členských krajín EÚ. Medzinárodné organizácie práce odhadujú celkový počet osôb nútených k práci v EÚ na 880 000, z nich 270 000 sú obete sexuálneho vykorisťovania.

Trestné činy súvisiace s mafiou

Podľa Parlamentu je kľúčové prijať rozhodnutie o jednotnej právnej definícii organizovanej trestnej činnosti, vrátane trestného činu účasti v organizácii mafiánskeho typu.

Manipulácia s výsledkami zápasov a kupovanie hlasov

Poslanci požadujú, aby sa manipulácia športových zápasov stala trestným činom so zodpovedajúcim postihom. Podobne by sa trestným činom malo stať aj kupovanie hlasov a to aj v prípade, že prospech z neho je nehmotný.

Doplňujúce informácie

V stredu schválené uznesenie stanovuje akčný plán pre budúci Parlament, Komisiu a Radu, ktorého naplnenie by EÚ umožnilo bojovať proti organizovanému zločinu  na medzinárodnej, európskej a národnej úrovni. Uznesenie bolo pripravené Zvláštnym výborom pre organizovanú trestnú činnosť, korupciu a pranie peňazí, ktorý bol zriadený v marci 2012, aby posúdil dopad mafiánskych aktivít na ekonomiku a spoločnosť EÚ a odporučil právne predpisy a ďalšie opatrenia.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices