V Európe sa objavila nádej na koniec ekonomickej krízy!

bankovka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európou sa šíri vlna optimizmu. Obyvatelia väčšiny krajín veria, že najhoršiu krízu má starý kontinent za sebou  a ekonomika sa začína postupne zotavovať. Zlepšujú sa štatistiky i ochota ľudí nakupovať. To sú závery, ktoré priniesla Štúdia GfK o spotrebiteľskej klíme v Európe za tretí štvrťrok 2013.

Ešte v druhom štvrťroku zaznamenali hneď viaceré krajiny v istých oblastiach výrazný rast. V iných sa klesajúci trend aspoň výrazne spomalil. Prieskum GfK sa realizoval v štrnástich európskych krajinách. Vôbec prvýkrát bolo medzi nimi aj Slovensko.

Ekonomika EÚ v uplynulom štvrťroku znovu zaregistrovala mierny nárast – o 0,4 percenta. Oslavovať môžu najmä vo Francúzsku, Nemecku, Portugalsku a Veľkej Británii, kde zaznamenali dokonca čiastočne výrazný rast. Aspoň mierne zotavenie ekonomiky môže tešiť obyvateľov a vlády Talianska a Španielska. Vo Francúzsku sa deficit zo zahraničného obchodu úplne rozplynul a v Grécku sa dokonca dostali do kladných čísiel. V Portugalsku zase prvýkrát za ostatné dva roky klesol  počet nezamestnaných. Čomu za tieto zmeny Európa vďačí? V prvom rade faktu, že zo zdržanlivého globálneho rastu profitujú exportéri. A vo viacerých krajinách sú spotrebitelia stále ochotnejší nakupovať. Politika sa odkláňa od úsporného kurzu, ktorý domáce ekonomiky spomaľoval. Nuž a v južných krajinách veľmi pomohol turizmus.

V lete sme v Únii konečne zaregistrovali marginálny pokles celkového počtu nezamestnaných. Miera nezamestnanosti je však naďalej nezanedbateľná – až okolo 11 percent – a očakáva sa, že v budúcom roku príde o prácu ešte viac ľudí. Čísla by mohli ísť výrazne dole až v roku 2015. Úroveň, akú mala nezamestnanosť pred krízou, ale tak skoro nedosiahneme.

Viac..  Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

A pozrime sa na Slovensko. Pri náraste o 2,4% sa naša krajina môže pochváliť, že patrí k národným ekonomikám, ktoré v eurozóne zaznamenávajú najsilnejší rast. Ten sa však začína spomaľovať. V druhom štvrťroku dosiahol iba 0,3 percenta. S domácou ekonomikou sme na tom poslabšie. Zlepšenie HDP sa opäť môže pripísať skôr exportu. Naše vzťahy v medzinárodnom obchode sú závislé od EÚ. Takmer dve tretiny nášho celkového importu sú od členov Únie a vyše 80% exportu ide na európsky trh. Kľúčovým partnerom pre nás stále zostáva Nemecko. Ak teda bude ich ekonomika úspešná, bude z toho profitovať aj tá naša. Avšak – aj u nás sa počas krízy dramaticky zvýšila zadĺženosť štátu. Podľa Európskej komisie by tento rok mala dosiahnuť približne 3 percentá.

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Európska únia – to sme my a nikto iný

🇪🇺🇸🇰 20 rokov spolu! ❤️ Taký dlhý čas je EÚ naša každodenná samozrejmosť. Radšej si …

Consent choices