Verejný dlh naďalej narastá. Každý Slovák dlhuje viac ako 7700 eur, na priemer EÚ sa nechytáme

verejný dlh v EÚZadlženosť Slovenska postupne narastá. Nič na tom nezmenil ani druhý tohtoročný kvartál, kedy podľa najnovších údajov Štatistického úradu EÚ [Eurostat] dosiahol verejný dlh Slovenska 41,6 mld. EUR, čo predstavuje 58,0 % HDP. Dlh nášho štátu tak v druhej štvrtine roka pokoril hneď dve latky, ktoré stanovuje zákon o dlhovej brzde, a to 55 % aj 57 % HDP.

Podľa Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR sa však Slovensku do konca roka 2013 podarí znížiť úroveň verejného dlhu na 54,3 % HDP vďaka riadnym splátkam a plánovanému spätnému odkupu dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok. Najvyšší verejný dlh v prepočte k výkonu ekonomiky evidovalo aj v druhom štvrťroku 2013 Grécko. Krajina, ktorá v marci 2012 pristúpila k reštrukturalizácii svojho dlhu a znížila mieru zadlženia zo 170,3 % HDP na 136,5 % HDP, je už výškou dlhu opäť na dohľad úrovniam spred výmeny dlhopisov. V druhom štvrťroku 2013 dosiahol verejný dlh Grécka 169,1 % HDP.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, dlh vyšší ako celoročný výkon ekonomiky pritom vykázala ešte ďalšia štvorica ekonomík – Taliansko, Portugalsko, Írsko a Belgicko. Cyprus, ktorý v marci 2013 získal od svojich medzinárodných partnerov záchranný úver, hranicu 100 % HDP výškou svojho dlhu len tesne podliezol.

Najnižší verejný dlh v pomere k HDP vykázalo aj na konci júna 2013 Estónsko a to na úrovni 9,8 % HDP. Nižšiu mieru zadlženia ako Slovensko evidovala celkovo desiatka krajín európskej 28 – čky, vrátane našich susedov z Českej republiky [46,5 % HDP]. Verejný dlh Poľska bol nepatrne vyšší ako ten náš [na úrovni 58,3 % HDP], zadlženosť Maďarska predstavovala 81,6 % HDP a v rámci regiónu V4 tak bola najvyššia.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Európska únia ako celok dosiahla na konci druhej štvrtiny roka 2013 verejný dlh na úrovni 86,8 % HDP, dlh krajín platiacich eurom bol ešte vyšší a to na úrovni 93,4 % HDP eurozóny. Názornejší pohľad na verejný dlh nám poskytuje jeho prepočet na obyvateľa, teda to, čo by za štát musel zaplatiť každý z nás. Kým dlh nášho štátu predstavuje 7,7 tis. EUR na hlavu, tak v eurozóne to je až 26,8 tis. EUR.

Najvyšší dlh v prepočte na obyvateľa k polroku 2013 zaznamenalo Írsko a to viac než 44,6 tis. EUR. Približne 35 tis. EUR dlží za svoj štát aj každý Belgičan a Talian. Zaujímavo tiež vyznieva fakt, že v prepočte verejného dlhu na hlavu dlžia za svoj štát viac Francúzi ako Gréci. Najmenej štát dlží v prepočte na obyvateľa v Bulharsku, kde na hlavu pripadá dlh na úrovni menej ako tisíc eur.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices