Gazprom v Bulharsku pracuje na plynovode Južný prúd, ktorý by mal obchádzať Ukrajinu

plynovod
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Svoju chvíľku malo v EÚ tento týždeň aj inak nenápadné Bulharsko. Gazprom v krajine pracuje na plynovode Južný prúd, ktorý by mal z juhu obchádzať Ukrajinu. EÚ už v minulosti nad týmto projektom frflala, pretože porušuje európsku legislatívu, podľa ktorej dodávateľ a prevádzkovateľ siete nemôžu byť tá istá firma, čo Gazprom je.

Vzhľadom k situácii na Ukrajine sa tlak Bruselu na Sofiu zosilnil a tá práce na plynovode pozastavila. Minister energetiky Stojnev to však považuje len za dočasné opatrenie a tak naťahovačky s Bruselom budú určite ešte pokračovať.

Portugalsku bola zablokovaná tranža pôžičky vo výške 2,6 miliardy eur kvôli súdom zastavenej reforme platov v štátnej správe. Portugalská ministerka financií to ale nepovažuje za problém, rozpočet vraj dokážu utiahnuť aj bez týchto peňazí. V Grécku zase prišlo k prekopaniu kabinetu.Odchádza známa tvár druhej fázy gréckej krízu, minister financií Yannis Stournaras. Neodchádza však ďaleko, stane sa šéfom gréckej centrálnej banky.

Hollande si za ekonomickú poradkyňu vybral bývajú šéfekonómku Bank of America

Ku zmenám sa odhodlal aj francúzsky prezident Hollande, ktorého popularita v krajine sa čoraz viac približuje číslam podobným úrokovej miere ECB. Pochlapil sa, a za ekonomickú poradkyňu si vybral Laurence Boone, šéfekonómku Bank of America, a najmä známu kritičku jeho doterajších ekonomických krokov.

Len pred dvoma týždňami zverejnila článok s názvom Zastavte tú masakru!, pričom masakrou myslela práve Hollandeho ekonomické riešenia. Nečakajte však nič „nefrancúzsky“ radikálne. Boone presadzuje väčšiu integráciu, vrátane kontroly rozpočtov Bruselom, spoločných európskych daní, či európskeho poistenia v nezamestnanosti. Jedinou výnimkou je jej volanie po bankrotoch krajín, ktoré nezvládnu svoje verejné financie. No len aby s tým nemusela začať doma!

Hollandeho popularita padá, ale hlavný rival jeho socialistov, strana UMP, na tom nie je dva krát lepšie. Po čerstvom finančnom škandále sa vedenia strany chopilo trio bývalých premiérov Francois Fillon, Jean-Pierre Raffarin a Alain Juppe. Strana je však vnútorne čoraz viac rozvrátená a bombastický návrat Sarkyho začína byť otázny.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Západnú Európu obehli štrajky taxikárov. Protestovali proti mobilnej aplikácii

Západnú Európu pred pár dňami obehli štrajky taxikárov. Neprotestovali proti škrtom, novým reguláciám, či násiliu pasažierov. Protestovali proti mobilnej aplikácii. Aplikácia Uber umožňuje bežným vodičom a odvezenia chtivým ľuďom spárovať sa pomocou mobilných telefónov. To prirodzene nehrá taxikárom do kariet.

Fyzické útoky na autá, ktoré podozrievali z toho, že vezú pasažiera, pripomínali útoky Ludditov. Tí v 19. storočí v Británii ničili tkáčske stroje, ktoré vinili z toho, že im berú prácu. A podobne ako Ludditi, aj taxikári majú pramalú šancu zastaviť nové technológie. Niektoré vlády sa im v tom snažia pomôcť – známy je prípad Francúzska, kde prikázali „kvázi“ taxikárom čakať 15 minút pred tým, ako pasažier nastúpi, Španielsko zase prisľúbilo mastné pokuty tomu, kto bude rozvážať ľudí bez taxikárskej licencie.

Ku cti európskej Komisárky pre digitálne technológie Neelie Kroes slúži, že protesty odsúdila. „Nemôžeme na tieto výzvy reagovať ignoráciou, štrajkovaním alebo zákazom. Disruptívna technológia je dobrá vec. Niektoré pracovné miesta zaniknú, iné zase vzniknú.“

Ak si myslíte že nie, pouvažujte nad tým pri budúcej ceste drožkou.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices