Švédi či Dáni sa majú finančne dobre. Sú spokojní aj Slováci?

Rast slovenskej ekonomiky v prvom tohtoročnom kvartáli prekonal očakávania a pozitívny vývoj zaznamenal aj trh práce. Nominálne aj reálne mzdy Slovákov medziročne vzrástli o viac než štyri percentá. Ako ale hodnotia svoju finančnú situáciu samotné slovenské domácností? Odpoveď sme našli v prieskume Eurobarometer 415, ktorý sa uskutočnil v marci 2014.

Ako hodnotia európske domácnosti svoju aktuálnu finančnú situáciuFinančnú situáciu svojej domácnosti považuje za „dobrú“ 54 % Slovákov. Keď si to rozmeníme na drobné zistíme, že „veľmi dobre“ hodnotia svoje finančné podmienky len 2 % našincov a zvyšných 52 % Slovákov ich považuje len za „skôr dobré“. Na druhej strane až 44 % Slovákov hodnotí finančnú situáciu svojej domácnosti „zle“. Zvyšok situáciu nedokázal alebo nechcel posúdiť.

Za „dobrú“ považujú svoju finančnú situáciu takmer dve tretiny európskych domácností. Najspokojnejší sú pritom severania. Až 93 % švédskych domácností totiž hodnotí finančnú stránku svojho života „dobre“.

Podobný názor zastáva až deväť z desiatich domácností v Dánsku a Luxembursku a s mierny odstupom nasledujú fínske domácnosti [85 %]. Ide pritom o krajiny, ktorých obyvatelia patria medzi tých najlepšie zarábajúcich v EÚ.

S vyššími zárobkami ale idú ruka v ruke aj vyššie ceny. A tak nielen mzdová, ale aj cenová úroveň v týchto krajinách patrí medzi tie najvyššie v únii.

Napriek tomu, že až vyše polovica našincov hodnotí svoju finančnú situáciu pozitívne, sa Slovensko nachádza v spodnej časti európskeho rebríčka. Pred nami sa pritom umiestnili nielen pôvodní členovia EÚ, ale aj viaceré nové členské krajiny ako napríklad Malta, pobaltské ekonomiky, Slovinsko, ale aj naši susedia z Česka a Poľska.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

V porovnaní so Slovenskom nájdeme menší podiel domácnosti považujúcich svoju finančnú situáciu za „dobrú“ v deviatich krajinách EÚ. Za nami pritom skončili aj krízou najviac postihnuté ekonomiky únie ako Španielsko, Taliansko, Portugalsko a Grécko. V poslednej spomínanej krajine hodnotí „dobre“ finančnú stránku svojho života len 30 % občanov.

„Ekonomický vývoj v krajine a finančná situácia jej obyvateľov sú spojenými nádobami,“ uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. V podmienkach, kedy ekonomika prosperuje a zamestnanosť rastie, zlepšuje sa aj finančná situácia obyvateľov. Až dve pätiny slovenských domácností však očakávajú, že počas nasledujúceho roka sa ich finančná situácia nezmení. Zlepšenie finančnej stránky svojho života v horizonte 12 mesiacov očakáva vyše pätina našich domácností a naopak zhoršenie predpokladá 18 % domácností.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices