Plynovodu Bratstvo hrozí koniec, pre Putina

plynovod
PHOTO: Flickr.

Podpísanie dohody medzi plynovým gigantom Gazpromom a rakúskou spoločnosťou OMV vyvolalo vášnivé energetické diskusie. Odborníci tvrdia, že kým v prípade Ruska ide o veľkú politickú a mocenskú hru prezidenta Putina, Rakúsko porušilo medzinárodné dohody.

Energetickí experti tvrdia, južný plynovod Southstream je v jednoznačnom rozpore so záujmami Slovenska a ďalších európskych krajín. Je totiž veľmi pravdepodobné, že po dobudovaní tohto plynovodu by bol nášmu Bratstvu definitívny koniec.

„Spustením Southstreamu dôjde prakticky k zastaveniu tranzitu cez územie Ukrajiny a Slovenska, ruského plynu ďalej do Európy,“ myslí si energetický expert Karel Hirman.

Podľa premiéra Roberta Fica nás Southstream ohrozuje. „Bude veľmi záležať na kapacite, pretože môže vyschnúť rúra medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ povedal.

Po dostavaní južného plynovodu by jeho rúrami malo ročne do Európy prúdiť približne 64 miliárd metrov kubických plynu. O tom, že pôjde o mimoriadne nákladnú megastavbu hovorí aj fakt, že podstatná časť rúry povedie z Ruska cez Čierne more.

Tranzitnými krajinami by malo byť Bulharsko, Srbsko, Maďarsko. Potrubie by malo ústiť neďaleko Slovenských hraníc – v rakúskom Baumgartene.

„Tento projekt neznamená posilnenie dodávok ruského plynu do Európy. To je len presmerovanie objemu, ktorý prúdi momentálne cez Ukrajinsko-Slovenský tranzitný koridor na Southstream. Ide o obídenie Ukrajiny, teda aj Slovenska,“ hovorí Hirman.

Putin sa hrá

Je viac ako isté, že v tomto prípade nejde o nič iné, ako o hru ruského prezidenta Putina. Spojenectvo s Rakúskom v tomto kšefte pritom dvíha zo sedadla aj naše politické špičky.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

„Všetci hovoria o solidarite k Ukrajine, no zatiaľ to vyzerá tak, že jediní solidárni sme boli my, keď sme ponúkli reverzný tok plynu na Ukrajinu,“ hovorí Fico.

Podľa analytikov by presmerovanie dodávok plynu z našich končín na ostatné plynovody mohlo mať aj pre Slovensko následky najmä na energetickom poli.

„Straty pre Slovensko, ale aj Českú republiku, spočívajú v znížení významu týchto krajín pre prepravu plynu,“
 vysvetľuje energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Experti preto jednoznačne tvrdia, aby Slovenská vláda spolu s ostatnými európskymi krajinami voči južnému plynovodu tvrdo zakročila. Už teraz je však takmer jasný výsledok. Stačí, keď budeme vychádzať z faktu, že sa v Európe bez ruského plynu jednoducho nezaobídeme.

„Je úlohou slovenskej vlády a diplomacie aby na úrovni Európskej únie proti tomuto projektu, tak ako je momentálne navrhovaný a dizajnovaný, protestovala,“ hovorí Hirman.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

plyn

EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Európska únia (EÚ) nepotrebuje predlžovať dohodu s Ruskom o tranzite jeho plynu cez Ukrajinu. Uviedla …

Consent choices