fico
Róbert Fico a Maroš Šefčovič. PHOTO: autor.

Fico hodnotí 10 rokov nášho členstva v EÚ: Slovensko bolo vyradené z trestnej lavice

Robert Fico a Maroš Šefčovič
Róbert Fico a Maroš Šefčovič. PHOTO: redakcia/tib.

Bol vstup Slovenska do EÚ pre nás prospešný? Premiér Robert Fico, ktorý pri príležitosti 10. výročia nášho členstva hodnotí situáciu, sa podľa svojich slov pri tejto otázke cíti konformne. Každej krajine, ktorá v budúcnosti vstúpi do EÚ želá, aby zo svojho členstva profitovala tak, ako profituje SR.

 

V národnom hospodárstve sa nám darilo

Vstup do EÚ považuje premiér za najvýznamnejšie udalosti v dejinách samostatného Slovenska, ktorou sa posilnila medzinárodná kredibilita a postavenie našej krajiny. Výhody členstva potvrdzujú aj štatistické údaje, podľa ktorých výkonnosť národného hospodárstva Slovenska vzrástla z 57 na 75% priemeru Únie. Bol to najvyšší nárast výkonnosti hospodárstva medzi krajinami V4.

V štatistikách dopĺňa Fica podpredseda Európskej komisie Šefčovič: „Za 10 rokov narástla naša ekonomika takmer o 49%. Pre porovnanie, Česká republika rástla o 27% a celková EÚ o 11%. Napriek kríze sa nám z členstva podarilo vyťažiť maximum. Slovensko sa naučilo hýbať v európskom priestore.“

Predpoveď ekonomického rastu na Slovensku je aj naďalej pozitívna. Odhaduje to nielen naša Vláda, ale aj inštitúcie ako Svetová banka, Medzinárodný menový fond alebo samotná Európska komisia. Tá na budúci rok predpokladá, že v rámci EÚ by mal byť priemerný hospodársky rast 2%. „Slovensko by malo patriť medzi najviac rastúce ekonomiky s viac ako 3% nárastom. Môžem povedať, že táto predpoveď je veľmi realistická“ , dopĺňa Fico.

Negatívne prvky a deficity

Premiér na druhej strane vyratúva aj negatívne prvky, ktoré vidíme v ekonomike. Po prvé, vnútorný dopyt zostáva slabý. Po druhé, podnikateľské prostredie v Únii sa celkovo zlepšilo, ale pokrok zostáva nevyvážený. A po tretie, firmy v EÚ čelia vyšším cenám energie ako väčšina hlavných konkurentov. Cena plynu a elektrickej energie pre podnikateľské prostredie u nás je niekoľkonásobne vyššia ako v iných regiónoch sveta. Toto je podľa neho veľká výzva nielen pre Slovensko, ale aj pre celú úniu.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Čo sa týka deficitov, podľa R. Fica sme si splnili svoju domácu úlohu. Slovensko bolo vyradené z trestnej lavice EÚ, z procedúry nadmerného deficitu, lebo za rok 2013 sme definitívne dosiahli deficit nižší ako 3%. „Garantujeme, že sme schopní postupovať ďalej v znižovaní deficitu. Otázkou je len to, akým tempom.“

Vyhliadky do budúcnosti

A ako vidí premiér budúcnosť EÚ? Dobudovanie hospodárskej a menovej únie na všetkých úrovniach a pokračujúce reformy správy ekonomických záležitostí ostávajú aktuálnou prioritou. Ak chce byť EÚ silnejšia a konkurencieschopnejšia, je nevyhnutné sústrediť sa aj na posilnenie priemyselnej základne EÚ a podporovanie vedy, výskumu a inovácií.“

Z pohľadu SR budú v budúcnosti kľúčové najmä programy na podporu malých a stredných podnikov, ktoré predstavujú základ slovenskej ekonomiky. Pozornosť bude venovaná aj prijímaniu opatrení, ktoré pomôžu riešiť nelichotivú situáciu nezamestnanosti mladých ľudí.

V tejto súvislosti je dôležité prepojiť podnikateľskú sféru s akademickou pôdou. „Školstvo musíme radikálne zreformovať a zabezpečiť, aby absolventi škôl mali reálnu šancu sa zamestnať. Aby netrávili roky v školách len na to, aby potom trávili roky na úradoch práce. Nielenže to spôsobuje obrovské finančné straty, ale vedie to k frustrácii a strate sebavedomia mladých ľudí, ktorých čaká neistá budúcnosť, dopĺňa premiéra Maroš Šefčovič.

O tib

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (nezávislý / EPP) úspešne inicioval ďalšiu debatu o stave právneho štátu …

Consent choices