Zmeny v zložení Európskeho parlamentu sa už začínajú naplno prejavovať

klus
Martin Schulz, Jean Claude Juncker, Martin Klus (vpravo). PHOTO: Flickr/redakcia/MK.

Obavy, ktoré sa objavili z možného zloženia Európskeho parlamentu pred májovými voľbami, ale aj bezprostredne po nich sa pomaly začínajú napĺňať. Paradoxne, je to v tejto chvíli skôr dobrá správa.

Ešte totiž ani nevyschol atrament na menovkách nových komisárov a ich predsedu J. C. Junckera a už tento čelí odvolávaniu a spolu s ním aj celá komisia. Škandál „LuxLeaks“, ktorý túto situáciu vyvolal sa totiž opiera o menej známu minulosť J. C. Junckera ešte z čias, kedy šéfoval financiám i vláde najbohatšieho štátu Európy Luxemburska. V tej dobe sa buď aktívne, alebo minimálne pasívne prizeral na podla vlastných slov „daňové inžinierstvo“ svojej krajiny. V rámci neho mu viacerí vyčítajú znásilnenie minimálne morálnych princípov spoločenstva a to vzhľadom na možnosť obohatiť svoju krajinu na úkor ostatných členov únie.

Ako sa dalo očakávať, návrh predložila euroskeptická parlamentná skupina, združujúca britského europoslanca Nigela Faragea zo Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a talianskeho komika a politika Beppeho Grilla. Medzi signatármi návrhu je aj francúzska europoslakyňa Marine Le Penová, ktorá stojí na čele Národného frontu. Okrem nich začala skupina Európskej zjednotenej ľavice/Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL) zbierať podpisy na podporu hlasovania o vyjadrení nedôvery Európskej komisii ako celku.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Hoci sa domnievam, že táto iniciatíva je pri budúcotýždňovom hlasovaní vopred odsúdená na neúspech, a to vzhľadom na potrebu získať až 2/3 hlasov poslancov, považujem za dôležité, že s týmito návrhmi zmienené skupiny prišli. Odhliadnuc od populizmu či snahy zviditeľniť sa zo strany aktérov, je totiž dôležité, že mechanizmus tzv. „strážnych psov“ záujmu únie ako celku môže práve vďaka nim ukázať ďaleko vyššiu efektívnosť, ako v Európskych parlamentoch, na ktoré sme boli doposiaľ zvyknutí doteraz. A to je dobre.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil politológ Martin Klus.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices