miloš zeman
Miloš Zeman, český prezident. PHOTO: © European Union 2014 - EP.

Ukrajina by nemala byť členom NATO, vyhlásil Zeman

miloš zeman
Miloš Zeman, český prezident. PHOTO: © European Union 2014 – EP.

ASTANA – Český prezident Miloš Zeman nesúhlasí s tým, aby Ukrajina vstupovala do Severoatlantickej aliancie. Podľa jeho vyjadrení pri návšteve Kazachstanu by mala Ukrajina zostať neutrálna a nasledovať koncept finlandizácie.

Termín finlandizácia sa dostal do politického slovníka po druhej svetovej vojne ako označenie pre komplikovaný vývoj vzťahu povojnového Fínska k Sovietskemu zväzu.

V záujme zachovania svojej zvrchovanosti vtedy Fínsko riadilo svoju zahraničnú politiku s ohľadom na stanoviská susednej komunistickej mocnosti.

Vzťahy áno, členstvo nie

Prezident reagoval na otázku, či súhlasí so stanoviskom nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý členstvo Kyjeva v NATO odmieta. „Ja s týmto názorom absolútne súhlasím,“ povedal Zeman.

Steinmeier sa vo víkendovom rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel vyslovil proti členstvu Ukrajiny v Aliancii. „Pripúšťam partnerské vzťahy Ukrajiny a NATO, nie však jej členstvo v Aliancii,“ povedal nemecký politik.

Jeden z cieľov

Hospodárska a politická modernizácia Ukrajiny je podľa neho projektom na niekoľko pokolení. V tejto súvislosti podľa neho nemá ani zmysel špekulovať o členstve Ukrajiny v Európskej únii.

Ukrajina je podľa platnej ústavy neutrálnym štátom a jej členstvo vo vojenských paktoch nie je prípustné.

Nová proeurópska koalícia, ktorá vzišla z nedávnych parlamentných volieb, ale v pripravovanom programovom vyhlásení členstva v Severoatlantickej aliancii označuje za jeden zo svojich cieľov.

Prezident Petro Porošenko v nedeľu vyhlásil, že o vzťahu krajiny k NATO nebude rozhodovať nik iný než ukrajinský ľud v referende.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Posilnenie tendencie

„Chcel by som Steinmeiera ešte doplniť slovami predsedu SPD Gabriela Sigmara, ktoré preniesol v Srbsku a kde hovoril, že Nemecko by malo prehodnotiť v pozitívnom zmysle svoje vzťahy s Ruskom,“ poznamenal Zeman.

„Som rád, že dochádza k postupnému obratu. I keď som bol jeden z tých, kto za tento obrat zožali pomerne hlúpu formu agresie, vidím, že táto tendencia sa posiluje, dodal.

Zemanova cesta do Kazachstanu má predovšetkým ekonomickú náplň. Prezident si kládol za cieľ overiť cestu pre nové kontrakty. Kazachstan má podľa jeho informácií dolárové rezervy vo výške 100 miliárd, čo vylučuje obavy, že by zakázky nesplácal.

Zeman sa nedávno opäť „preslávil“ nadávkami. Bol hosťom v relácii Hovory z Lán v Českom rozhlase. V živom vysielaní použil niekoľko vulgárnych výrokov. Jeho správanie vyvolalo búrlivé diskusie a mnohí ho obviňujú z nedostatku sebakontroly.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices