Vzácne kovy vzdorujú súčasnému trendu, zatiaľ čo sužovaná ropa otriasa komoditným sektorom

  • vzacne kovy
    PHOTO: Ilustračné Flickr.

    Prepadávajúce sa ceny ropy aj naďalej udávajú tón v komoditnom sektore.

  • Vzácne kovy idú proti trendu a získavajú na lesku.
  • Väčšina členov kartelu OPEC nie je schopná udržať vyrovnaný rozpočet.

Pokračujúci pád svetových cien ropy aj naďalej udáva tón v komoditnom sektore. Výpredaje v ropnom sektore pokračovali aj v uplynulom týždni a výsledkom bolo, že sa komoditný index Bloomberg prepadol na nové 5,5 ročné minimum. Od 27. novembra, kedy prebehlo zasadnutie krajín združených v organizácii OPEC, na ktorom kartel rozhodol udržať svoje ceny na rovnakej úrovni, stratili ceny americkej ropy WTI aj severomorskej ropy Brent (svetové meradlá pre ceny ropy) takmer 20% zo svojich hodnôt.

Vzácne kovy už druhý týždeň vzdorujú negatívnemu trendu. Najmä striebru sa podarilo odvrátiť hroziaci pád, a to ako z pohľadu absolútneho výkonu, tak aj v pomere k zlatu, kde sa striebru podarilo vyšplhať na šesťtýždňové maximum. Nedávnu rally na oboch vzácnych kovoch možno v tejto fáze vysvetliť prevažne ako reakciu na vyberanie ziskov u dolára, ku ktorému v súčasnosti dochádza. Podporu však poskytlo aj oslabenie u akciových trhov v uplynulom týždni. Z celkového pohľadu však zostáva otázkou, či títo súčasní ťahúni sú dostatočne silní na to, aby sa im v tejto chvíli podarilo naštartovať zmenu v nastúpenom smere.

Kým vzácne kovy čerpali podporu z oslabeného dolára aj slabších akciových trhov, energetickému sektoru príliš do smiechu nebolo. Cena americkej ropy WTI sa už druhý týždeň v rade prepadala o dvojciferné hodnoty. Rastúci objem ťažby a následné navyšovanie zásob v USA by mohlo viesť k zvýšeniu zásob v Cushing v Oklahome, ktorý slúži ako dopravný uzol pre ropu WTI. Ak by k tomu došlo, cenový pokles ropy WTI voči severomorskej variante Brent by sa ešte viac prehĺbil a ropná krivka by počas nadchádzajúcich mesiacov vykazovala ešte výraznejšie contango.

Rýchly pád ku dnu teda u ropy aj naďalej pokračuje. Jedinou útechou pre strádajúcich producentov, ktorých tržby sa prudko prepadajú, je teraz vedomie, že čím výraznejší a rýchlejší bude cenový prepad, tým skôr by sme sa mohli dočkať návratu cien k normálu a byť svedkami ich oživenia.

 Záťaž pociťuje celý rad oblastí – ruský rubeľ je aj naďalej pod nepoľavujúcim tlakom výpredajov, zatiaľ čo v USA sa výnosy u špekulatívnych dlhopisov v energetickom sektore blížia kritickej hladine, ktorá je len asi 10% nad súčasnou hladinou výnosov vládnych dlhopisov. Podľa údajov agentúry Bloomberg sú súčasné ceny ropy pre desať členov kartelu OPEC z dvanástich príliš nízke na to, aby dokázali udržať vyrovnaný rozpočet.

Vietor do plachiet dodali predávajúcim minulý týždeň aj predpovede OPECu a Medzinárodnej energetickej agentúry (International Energy Agency), podľa ktorých bude rast dopytu po rope oveľa pomalší. Obe organizácie zaznamenali prepad dopytu po rope z krajín kartelu OPEC o približne 28,9 milióna barelov za deň. To je o viac než 1 milión barelov pod stanoveným cieľom produkcie o objeme 30 miliónov barelov za deň, ktorý po novembrovom zasadnutí nechal kartel bezo zmeny.

 Ani cez posledný prudký prepad cien ropy nezaznamenali zatiaľ takéto organizácie žiadny výrazný pokles objemu americkej produkcie bridlicovej ropy. To bezpochyby vyvolá vrásky na čele mnohých ropných producentov, pretože likvidácia ponuky je v dobe spomaľujúceho dopytu teraz jediným možným riešením.

Snažiť sa odhadnúť, kde leží dno, nie je v súčasnej situácii, keď výraznú rolu na trhu hrá strach, vôbec jednoduché. Jasné však je, že na zastavenie súčasného negatívneho momentu dôjde iba vtedy, ak sa začnú na trhu objavovať známky likvidácia ponuky. Hedgeové fondy znížili pred posledným 10% výpredajom počet svojich krátkych pozícií a navýšili počet dlhých pozícií v snahe byť pripravené na cenový obrat. Vzhľadom k tomu, že výpredaje však minulý týždeň pokračovali aj naďalej, uzatváranie týchto pozícií výrazne prispelo k ďalším výpredajom. Na tomto stave sa významne podpísal aj horší fundamentálny výhľad.

V centre našej pozornosti budú aj naďalej známky spomalenia ropnej produkcie, je však asi nepravdepodobné, že by sme počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov boli svedkami nejakého výrazného obmedzenia. Cenám ropy teda aj v prvom štvrťroku hrozia ďalšie prepady. Olejové bridlice z ložiska Bakken v Severnej Dakote sa teraz obchodujú pod hladinou 55 dolárov za barel, zatiaľ čo cena severoamerickej ropy West Canadian Select, ktorá sa ťaží z ropných pieskov, sa pohybuje okolo 40 dolárov za barel. Tak výrazný cenový pokles bezpochyby už čoskoro povedie k obmedzeniu ropnej produkcie. Pre túto chvíľu má však trh plné ruky práce s veľmi silným negatívnym cenovým momentom, čo by mohlo viesť k tomu, že sa ceny ropy prepadnú ešte nižšie.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

O ram

Odporúčame pozrieť

europska unia

EÚ je závislá od dovozu vzácnych kovov. Dopyt po nich ale narastá natoľko, že sa majú začať ťažiť aj u nás

Európska únia nie je suverénna – čo sa týka závislosti od dovozu vzácnych kovov, ktoré …

Consent choices