stefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/EPP.

Štefanec o rozširovaní EÚ: Neviem si predstaviť plnoprávne členstvo Turecka

stefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/EPP.

Europoslanec Ivan Štefanec nám porozprával o rozširovaní Európskej únie. Pýtali sme sa, aké šance na vstup do EÚ má Turecko, ale ako sú na tom aj iné krajiny, napríklad Moldavsko, Gruzínsko či krajiny zo západného Balkánu.

Turecko je krajina, ktorej pristupovanie trvá viac ako 50 rokov. Prečo je to tak?

Musíme si predovšetkým uvedomiť, že EÚ je založená na spoločnom zdieľaní hodnôt, ktoré vyšli z európskej histórie a kultúry. Sú to kresťanské hodnoty, hodnoty tolerancie, demokracie, zdieľania ľudských práv. Nie všetky tieto hodnoty korešpondujú s hodnotami, na ktorých je postavené Turecko. Vidno to napríklad na udalostiach súvisiacich s obmedzovaním slobody tlače, princípov slobody slova a útokov na nezávislosť novinárov v Turecku. Vidíme to aj v ďalších mnohých prejavoch, kde vznikajú pochybnosti, či Turecko má pokračovať na tejto ceste k Únii. Myslím si, že je dobré, keď sa krajiny EÚ približujú, treba však úprimne priznať, že Turecko nezdieľa väčšinu hodnôt, na ktorých je postavená EÚ. Neviem si predstaviť jeho plnoprávne členstvo.

Ako sú na tom s približovaním k EÚ iné štáty?

Rozdielom sú napríklad krajiny východného partnerstva. U krajín ako je Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko je proces približovania sa rozhodne rýchlejší. Ich kultúra, tradície aj celkové myslenie obyvateľov je bližšie európskemu modelu spolupráce. Osobne preto dávam väčšiu šancu týmto krajinám ako Turecku.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

V rámci prebiehajúcich rokovaní je teda Turecko stále iba na ceste k EÚ, tieto ostatné krajiny však majú väčšiu alebo rýchlejšiu možnosť pripojiť stať sa členom Únie. Otvárala sa téma Turecka pri podpise dohôd s Moldavskom a Gruzínskom?

Otvorene sa na túto tému nehovorilo, Turecko sa spomínalo skôr nepriamo a okrajovo, rovnako ako všetky krajiny, ktoré sú v procese možnej európskej integrácie. To platí napríklad aj pre krajiny západného Balkánu ako je Macedónsko, Srbsko či Čierna Hora, ktoré majú rozhodne väčšie šance. Osobne si myslím, že krajiny západného Balkánu patria do Únie a z časového hľadiska majú oveľa lepšiu perspektívu byť jej plnoprávnymi členmi, čo by bolo dobré aj pre ich stabilitu, mier a prosperitu a tiež pre členské štáty Únie. Všetko závisí od vývoja v jednotlivých krajinách, ale do budúcna to vidím tak, že podanú ruku by sme mali orientovať skôr na západný Balkán a krajiny východného partnerstva a menej smerom k Turecku.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec v EP Ivan Štefanec.

 

O tib

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices