Slováci Únii dôverujú, hoci jej nerozumejú, ukázal prieskum

hrad
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA/BRUSEL – Najnovší prieskum Eurobarometer ukázal, že dôvera Slovákov voči Európskej únii rastie. Rozširovanie nás ale neláka. Zaujímavosťou tiež je, že najpozitívnejší postoj k Únii majú študenti a podnikatelia.

Podľa výsledkov prieskumu vnímajú Slováci Únie pozitívnejšie ako minulý rok. Európskym inštitúciám dôverujú viac ako slovenským. Pozitívne vnímajú život v Únii, cítia sa bezpečne, no ekonomická situácia Slovákov až tak neteší.

„Vidia problémy ako je hlavne vysoká nezamestnanosť a tiež nižší hospodársky rast,“ozrejmuje vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Podporujú, ale nerozumejú

Polovica Slovákov si nemyslí, že sa táto situácia v priebehu roka zmení. Zaujímavosťou ale je, že euro ako spoločnú menu spolu s Estónskom a Luxemburskom podporujeme.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

„Slováci väčšinou podporujú veci, ktorým nerozumejú. Rozhodnutie nechávajú na iných a dôverujú im,“ dodáva analytik Miroslav Hajnoš. Typickým Slovákom, ktorý podporuje Úniu je človek s vysokoškolským vzdelaním na vyššej pracovnej pozícií a v mladom veku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices