Únia mení taktiku na Islamský štát, posilňuje vzťahy so Sýriou a Irakom. Posiela miliardu EUR!

Humanitárne balíčky pre Sýrčanov
Humanitárne balíčky pre Sýrčanov. PHOTO: Flickr.

Islamský štát je čoraz častejšie v hľadáčiku zbraní, EÚ posilní vzťahy s jeho protivníkmi. Nová stratégia pre spoluprácu Únie so zasiahnutými štátmi má priniesť odvetu za teror, ktorý radikáli spôsobujú.

Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku Federica Mogherini informovala o balíku za 1 miliardu eur, ktorým chce pomôcť regiónu. Peniaze nepôjdu len na humanitárnu pomoc, ako to doteraz bolo pri dotovaní tohto regiónu Úniou.

Peniazmi chce posilniť ochranu miest pred útokmi, opevniť hraníce a odhaľovať zahraničných bojovníkov, ktorí sa chcú pridať k IS, či podstúpiť výcvik. V spolupráci s regiónmi vypracovala Federica Mogherini plán na záchranu detí, ktoré sa častokrát proti vôli dostávajú do armády.

„Vražda Jordánskeho pilota Kasasbeha je dôkazom, že terorizmus nemá hraníc a že aj moslimovia sú jeho obeťami,“ povedala. Po tomto signále priniesla návrh nového rozpočtu.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Teraz už vieme robiť veci spoločne – medzi členskými štátmi, regionálnymi partnermi, medzinárodným spoločenstvom. A to na politickej a diplomatickej úrovni, vieme sa podporiť a lepšie hľadať príčiny nestability a násilia.“ Od miliardovej stratégie si Komisia európska diplomacia sľubuje aj prejav solidarity s regiónom. Peniaze poputujú najmä Sýrii a Iraku, ktorých územia zaberá teroristická skupina IS.

O mve

Odporúčame pozrieť

teroristicke utoky

Terorizmus v EÚ od roku 2015. Prehľad útokov aj počtu obetí

Aká je dnes situácia v EÚ po sérii teroristických útokov z roku 2015? Kto sú …

Consent choices