Brusel: Lacné emisie odrádzajú firmy investovať do moderných technológií

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Základnou myšlienkou systému obchodovania s emisiami v EÚ je zníženie emisií skleníkových plynov vzhľadom na to, že za ne znečisťovateľ platí.  Firmy si musia nakúpiť kvóty a následne môžu vypúšťať emisie CO2 .

Od roku 2008 zaznamenala cena za tonu emisií CO2 pokles z 38 eur na 5 eur. Podľa predstaviteľov EÚ je to príliš málo na to, aby boli firmy ochotné investovať do ekologických technológií. Najbližším cieľom EÚ v tomto sektore je zriadiť stabilizačnú rezervu trhu a zvrátiť tak smerovanie investícií.

„Vytvorili sme rezervu, kam sa presunú všetky prebytky kvót na emisie, tieto sa stiahnu z trhu, na trhu tak zostane menej kvót, čím sa ich cena zvýši,“ povedal Gerben-Jan Gerbrandy zo Aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Výbor pre životné prostredie tento mechanizmus schválil, no neočakáva sa, že bude účinný skôr ako v roku 2018. Do roku 2020 nečakám výraznejšie zmeny cien emisií  CO2, čím ale získame len málo stimulov na investície do inovácií,“ vyjadril sa Bas Eickhout zo Strany zelených.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

K naplneniu tohto plánu zostáva už len presvedčiť členské štáty k zjednoteniu svojich rozdielnych názorov a dohodnúť sa s Parlamentom. Systém obchodovania s emisiami bol založený na to, aby pomohol znížiť emisie skleníkových plynov predovšetkým z priemyslu, čo by malo byť jedným z efektívnych nástrojov v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

klima, globalne oteplovanie

COP 27: Európska komisia chce obmedziť globálne otepľovanie na 1,5°C

Európska komisia (EK) vyzve na 27. konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (COP27), …

Consent choices